Krapović: Carević pokušao da napravi otklon od zajednički donijetih odluka

Krapović je naveo da se ne može dozvoliti negacija ili osporavanje ostvarenih rezultata
7260 pregleda 14 komentar(a)
Krapović, Foto: Zoran Đurić
Krapović, Foto: Zoran Đurić

U svom obraćanju odbornicima prilikom napuštanja mjesta predsjednika opštine Budva jasno sam rekao da nećemo dozvoliti da se pravi otklon i diskontinuitet u odnosu na prve dvije godine mandata aktuelne vlasti u Budvi, saopštio je danas Dragan Krapović predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Budva.

On je reagovao na izjavu gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića koji je kazao da podržava ugostitelje, vlasnike otvorenih šankova na glavnom gradskom šetalištu u borbi da im se ove godine dozvoli rad, ali i naglasio da Opština nema ingerencije da odlučuje o tome koji će privremeni objekti biti na tom potezu, već Javno preduzeće "Morsko dobro" (MD).

Krapović je dodao da se takođe, ne može dozvoliti negacija ili osporavanje ostvarenih rezultata.

"U svom posljednjem javnom istupu oko privremenih objekata, predsjednik Carević je pokušao napraviti otklon od zajednički donijetih odluka, čak je otišao toliko daleko da iste kritikuje i javno kaže da su posljedica ucjena ili ultimatuma. Nije prvi put da predsjednik Carević to radi i do sada smo to tolerisali iz poznatih razloga. Međutim, nakon posljednjeg istupa, više nije moguće ćutati. Prvo, jasno je da Opština Budva nema nadležnosti u zoni Morskog dobra i jedini razlog zašto se Opština, i sada on, a prije nekoliko mjeseci moja malenkost, želi uvući u ovu priču je nedostatak hrabrosti i političke volje MORT-a (Ministarstvo održivog razvoja i turizma) i Morskog dobra da se bave svojim poslom i donesu odluke iz svojih nadležnosti. Sraman je pokušaj čelnih ljudi pomenutih institucija da prebace odgovornost na čelne ljude Budve kod problema iz njihove nadležnosti, i to nadležnosti koju su sami sebi dodijelili, kroz djelovanje DPS-a kojem pripadaju", istakao je Krapović.

On je poručio i da ništa manje nije skandalozan pokušaj Carevića da se distancira od već donesenih odluka, kao i pokušaj da njega lično i valjda Demokrate, ali i druge kolege predstavi kao nekoga ko uzima posao ljudima, a sebe kao dobrog domaćina koji nije za takav pristup "ali, eto, bili smo ucijenjeni pa smo "teška srca" morali to da prihvatimo".

"Sada pitam javno, znači li to da je gospodin Carević zaboravio na obećanje koje smo dali u kampanji? Ako nije bio za takav pristup i odluku, zašto je "teška srca" prihvatio gospodin Carević? Neko zlonamjeran bi mogao zaključiti da je jedini razlog za prihvatanje Programa postavljanja privremenih objekata bio dolazak na funkciju predsjednika Opštine. Ako je tako, nadam se da je srcu malo lakše sada, kada je rotacija realizovana. Moram da napomenem da ovo nije bila „odluka prethodnog opštinskog rukovodstva“ već odluka aktuelnog saziva SO Budva i da su za nju glasali odbornici Demokrata, DF-a, Crnogorske, odbornica koalicije URA-SDP, ali i odbornica SD-a, kao i nezavisni odbornici, dakle ukupno 20 odbornika. U pitanju je jasna većina u lokalnom predstavničkom tijelu, čak je i dio opozicije glasao za nju", kazao je Krapović.

On je kazao da je njegovo mišljenje da je odluka koju su donijeli najbolja odluka koju je vlast u Budvi donijela u ovom mandatu.

"Naravno da je svaki radikalan rez težak, i naravno da saosjećamo sa onima koji ovakvom odlukom gube, ali to je "težina" vršenja vlasti. Ovaj rez je davno trebalo napraviti i Budva je trebalo da ide drugim putem, ali to sa DPS-om nije bilo moguće. Vjerujem, i to sam već nekoliko puta rekao, da je odluka potpuno na mjestu i u pravo vrijeme donesena", naveo je Krapović.

Predsjednik OO Demokrata Budva je rekao i da u sljedećih pet godina treba konačno utvrditi šta i kako sa turizmom u Budvi sljedećih 20 ili 30 godina.

"Ova odluka će već ove sezone donijeti benefite, ali tek u narednim godinama treba da donese pun efekat. Svi koji se bave turizmom u Crnoj Gori, kao i građani i laička javnost, su ovo pozdravili i gotovo da nema nikoga ko je ozbiljnije kritikovao pristup i stav koji smo zauzeli. Svi koji pričaju o prelaznim periodima, odlaganjima i dogovorima znaju da je to samo odlaganje i produbljivanje problema. Oni, kao što rekoh, očigledno "nemaju kičmu" za teške i neophodne odluke, nemaju političke volje i hrabrosti da iznesu i zauzmu jasan stav, kao i da odluke sprovedu do kraja i ostanu imuni na pritiske. Takođe, dio hotelijera koji su podržali inicijativu da se objekti zadrže su isti oni koji su prvobitno pisanim putem tražili da se uklone. Nakon lupinga koji su gospoda izveli, tačno su zaslužili da im se objekti ostave na istom mjestu sljedećih 20 godina. Poražavajuće je da su gospoda tranzicioni pobjednici uopšte došli u situaciju da imaju hotele u centru Budve, pokazali su da to apsolutno nisu zaslužili. Isto tako, reći da Budva, stara dva i po milenijuma neće biti ista zbog nekoliko otvorenih šankova, je ponižavajuće i nedopustivo, pogotovo kad to kaže predsjednik Opštine", rekao je Krapović.

On je ubijeđen da Budva, sa nevjerovatnim kulturno-istorijskim nasljeđem, iako visoko razvijena turistička destinacija, tek treba da doživi svoje zlatne godine.

"Da bi se to desilo, prvo se moramo osvjestiti, ponašati se i raditi odmjereno i promišljeno, održivo i ekološki osvješćeno. Paralelno sa emancipacijom, mi moramo da formiramo ozbiljan proizvod koji nije samo sun&beach, niti samo noćni provod, već mnogo više od toga i to je kompleksan i težak posao. Oni koji vode destinaciju moraju biti stručni i odlučni, moraju donijeti neophodne odluke bez oklijevanja i trulih kompromisa. Ovo je 2019. godina, 21. vijek i priče kao da smo uz ognjište i bježanje od odgovornosti neće pomoći, niti ćemo dozvoliti tako nešto u Budvi", zaključio je Krapović.

Bonus video: