Međunarodna konferencija

Vlada planira formiranje interventnog tima za očuvanje populacije mrkog medvjeda

Ekspertkinja za krupne sisare iz EuroNatur fondacije Marike Briks podržala je, kako se navod, posvećenost Vlade da napravi korak dalje na tom polju, kao i spremnost svih učesnika da razmijene svoje znanje, stručnost i ekspertizu
86 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2018. 15:40h

Prva međunarodna konferencija o upravljanju populacijom mrkog medvjeda trebalo bi da rezultira uspostavljanjem temelja za dalje dugoročno vođenje politike adekvatne zaštite te populacije u Crnoj Gori, ocijenjeno je na jučerašnjem skupa posvećenog upravljanju populacijom mrkog medvjeda u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu Ivana Vojinović navela je, kako je saopšteno iz Ministarstva, da je jedan od ključnih zadataka i obaveza Crne Gore kao potpisnice Konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencije) donošenje, usvajanje i sprovođenje višegodišnjih planova upravljanja populacijom mrkog medvjeda.

“Na osnovu toga i donošenje godišnjih programa upravljanja tom vrstom. To je zadatak na kojem će Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao institucija sistema predano i marljivo raditi sa NVO sektorom i ostalim zainteresovanim subjektima”, kazala je ona.

U saopštenju se navodi da je Vojinovićeva kazala da će se sprovoditi i aktivnosti koje obuhvataju formiranje interventnog tima, što, prije svega, podrazumijeva obuke, treninge i edukacije na temu specifičnih znanja i aktivnosti.

„Mi smo na neki način aktivnosti na tom polju već realizovali, odnosno došlo je do interne razmjene i umrežavanja informacija između nadležnih institucija, prije svega ministarstava održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja, Lovačkog saveza i NVO sektora, prije svega Centar za zaštitu i proučavanje ptica“, saopštila je Vojinović.

Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Adem Fetić kazao je da se nada se da će se u narednom periodu za sve vrste divljači koje karakterišu biodiverzitet ovih prostora stvoriti uslovi za pojačanu zaštitu i unapređenje uslova za njihov opstanak i unapređenje njihovog stanja.

Ekspertkinja za krupne sisare iz EuroNatur fondacije Marike Briks podržala je, kako se navod, posvećenost Vlade da napravi korak dalje na tom polju, kao i spremnost svih učesnika da razmijene svoje znanje, stručnost i ekspertizu.

Koordinator za politiku biološke raznolikosti i zagovaranje u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF) Goran Sekulić, saopštio je da WWF i Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarid kroz program „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ u nacionalnim parkovima Biogradska gora u Crnoj Gori i Tara u Srbiji sprovode regionalni projekat „Posmatranje medvjeda“. Ova inicijativa je, kako je naveo, posvećena razvoju održivog turizma i suživota lokalne zajednice i mrkog medvjeda uz njegovu zaštitu i poboljšanje staništa.

Konferenciju organizuju Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i drugim partnerima.

Konferencija je okupila domaće i strane stručnjake za velike zvijeri, predstavnike nadležnih institucija, nevladinog sektora, lovačkih organizacija i međunarodne stručnjake za sprovođenje EU i međunarodnih propisa.

Galerija

Preporučujemo za Vas