Izvođač radova na kolašinskom šetalištu traži 50.000 eura za radove koji nisu odobreni?

Prema informacijama iz kolašinske lokalne uprave, „Fidija“ traži da joj se plati dovlačenje šljunka i nasipanje na šetalište
3776 pregleda 1 komentar(a)
Šetalište pored Tare, Foto: Dragana Šćepanović
Šetalište pored Tare, Foto: Dragana Šćepanović

Izvođač radova na kolašinskom šetalištu pored Tare, preduzeće „Fidija“, pokušava da pred sudom od Opštine naplati 50.000 eura za, navodno, dodatne radove u okviru tog projekta. Izgradnja šetališta počela je prije osam godina, a završena je prije četiri i po. Odmah nakon što je bila isplaćena ugovorena cijena, kako kažu u lokalnoj upravi, preduzeće „Fidija“ je ispostavilo i zahtjeve za plaćanje još nekih radova.

Prema informacijama iz kolašinske lokalne uprave, „Fidija“ traži da joj se plati dovlačenje šljunka i nasipanje na šetalište. Ti radovi, kako tvrde u Opštini, nijesu ni bili odobreni.

„Taj posao niti je bio predviđen ugovorom niti je odobren od naručioca posla niti od nadzornog organa. O tome su pred sudom svjedočili tadašnji predstavnici vlasti“, kažu u Opštini.

Prema riječima bivše predsjednice opštine Željke Vuksanović, pola vrijednosti cijelog projekta platila je Opština Kolašin, odnosno Vlada Crne Gore, dok je druga polovina obezbijeđena iz evropskih fondova. “Fidiji” je, kaže ona, jedva plaćeno ono što je ugovoreno. Kad je završeno plaćanje i od Opštine i od EU, Opština je dobila tužbu od izvođača radova. Nesporazum između naručioca i izvođača radova nastao je zbog dijela ugovora u kojem je precizirano da će šljunak potreban za šetalište biti uziman sa lokalne deponije u blizini tog objekta. Navodno, ubrzo se pokazalo da na toj deponiji nije dovoljno materijala, pa je „Fidija“ u te svrhe koristila drugu udaljeniju. Zbog toga su, navodno, i nastali dodatni troškovi.

Početak radova na šetalištu značajno je kasnio, a kako je tada objašnjeno iz izvršne vlasti, razlozi su bili mnogostruki. Među njima je bila i neažurnost izvođača radova na obaloutvrdi Tare.

Sa tim projektom, prvim i zazada jedinim, i koji je u Kolašinu finasiran iz IPA fondova, već na samom početku Opština je doživjela peh. Prva tranša novca od 220.000 eura, koja je Opštini uplaćena iz evropskih fondova za šetalište u novembru 2011. godine, skinuta je s računa, po nalogu Centralne banke, a po prethodnom zahtjevu povjerilaca, na osnovu pravosnažnih sudskih odluka. Odmah nakon toga „šteta je nadoknađena“, pa je lokalna uprava obezbijedila novac i „sklonila“ ga na posebni račun.

Bonus video: