Tumor prvi put odstranjen laparoskopski u KC

Tim KC na čelu sa Rankom Lazovićem po prvi put samostalno uradio jednu od najkomplesnijih operacija u hirurgiji. Pacijent Zdravko Dragaš kaže da se osjeća odlično i da je sve proteklo idealno
2140 pregleda 2 komentar(a)
Lazović i Eraković, Foto: Klinički centar
Lazović i Eraković, Foto: Klinički centar
Ažurirano: 18.03.2019. 15:26h

Tim Kliničkog centra (KC), na čelu sa načelnikom Centra za digestivnu hirurgiju Rankom Lazovićem, samostalno je i po prvi put u Crnoj Gori izveo laparaskopsku operaciju tumora debelog crijeva - jednu od najkompleksnijih u hirurgiji.

„Ovo što smo sada uradili smatra se krunom laparaskopske hirurgije trbuha. Posebno sam ponosan što smo to uradili mi iz Centra za digestivnu hirurgiju, bez pomoći sa stane, bez konsultanata i bez supervizije“, rekao je Lazović. Pojasnio je da su edukovani u kliničkim centrima Rijeke i Ljubljane i da je završni kurs bio u bolnici u Madridu.

Operacija je izvedena na tumoru lijeve strane debelog crijeva, gdje bolesnik umjesto reza od 50 do 60 centimetara ima samo tri uboda na trbuhu od po desetak milimetara. „Bolesnik već sjutradan ustaje, počinje da pije tečnost, uzima kašastu hranu. Sada je kako treba, potpuno je sposoban da ga sjutra otpustimo. Implementirali smo metodu i namjera je da je uvedemo u rutinsku praksu“, rekao je.

Pacijent Zdravko Dragaš iz Pljevalja kazao je da se osjeća odlično.

“Operacija je prošla idealno. Zadovoljan sam... Drugi dan sam ustao, nakon operacije. Mogao sam fudbal da igram i nemam nikakve bolove”, rekao je pacijent.

Lazović je istakao da je ovo intervencija koja nije privilegija malih centara i timova i da je zato potrebna dobra operma, kadar i iskustvo na otvorenoj hirurgiji.

Kazao je da nijesu svi pacijenti sa tumorom debelog crijeva za ovakav vid operacije. Pojasnio je da strogo medicinske indikacije podrazumijevaju da se za laparaskopski zahvat biraju pacijenti bez pratećih bolesti, koji nijesu imali ranije operacije na trbuhu, sa tumorom koji nije dao metastaze, te da je potrebno da budu što više kardiorespiratorno ispravni...

Ljekare, tvrdi on, za ovakve procedure ograničava i to što većina pacijenata dolazi kasno na preglede i što se tumor dijagnostifikuje u kasnijim stadijumima. Prema riječima Lazovića, i laparoskopski zahvati imaju rizike koji su na određenim segmentima veći nego na otvorenoj hirurgiji.

“Kod laparaskopske operacije komplikacije su zato što se trbuh diže umjesto onog klasničnog razvlačenja, podiže trbušni zid i omogućava uvid u organe trbušne duplje.

Povrede unutrašnjih organa su moguće zato što se uvode određeni instrumenti koji se ne koriste u otvorenoj hirurgiji”, objasnio je Lazović. On je kazao i da je operacija kod pacijenta trajala dva sata i 45 minuta, kao i da je dužina operacije vrlo bitna, jer nije isto kada je pacijent tri ili pet sati pod anestezijom, zbog kasnijeg oporavka.

Direktor KCCG Jevto Eraković ocijenio je da je ovo veliki dan za tu ustanovu.

„ Kada najuspješniji crnogorski hirurzi mogu da napreduju u radu sa novim tehnikama, ovo je poruka mladim doktorima da slijede te primjere i prate savremene trendove minimalno invazivne hirurgije“, rekao je Eraković.

Bonus video: