Radonjić određuje hoće li i ko biti kažnjen

“Suštinski, direktor hoće da obezbijedi da se mimo njegove kontrole, odnosno volje, ne desi da se sprovede zakon”, kazala je za “Vijesti” izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković
4253 pregleda 10 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.03.2019. 08:14h

Uoči prošlogodišnjih predsjedničkih i lokalnih izbora, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić kroz izmjene jednog od pravilnika uspio je da centralizuje kontrolu nad finansiranjem izbornih kampanja, smatraju u civilnom sektoru.

“Suštinski, direktor hoće da obezbijedi da se mimo njegove kontrole, odnosno volje, ne desi da se sprovede zakon”, kazala je za “Vijesti” izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

Izmjene i dopune Pravilnika o načinu vršenja kontrole primjene odredaba članova od 24 do 34 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja zavedene su sredinom marta prošle godine.

Pravilnik se odnosi na zabranu finansiranja, vršenja pritiska i upotrebe državnih sredstava, transparentnost socijalih davanja, budžetskih rashoda, korišćenja službenih automobila, zapošljavanje i angažovanje zaposlenih, ali i zabranu otpisa dugova.

U članu 9 sada stoji da “ovlašćeno službeno lice dužno je, da u roku od tri dana od dana saznanja o kršenju zakona, obavijesti direktora Agencije pisanim putem o kršenju i da mu dostavi kompletnu dokumentaciju”.

Ranije je stajalo da je ovlašćeno lice Agencije dužno je da sačini izvještaj o izvršenoj kontroli uvijek kada u vršenju nadzora utvrdi nepravilnosti ili kršenje propisa, a da na osnovu njega Agencija donosi odluku kojom se izriču mjere ili nalažu odgovarajuće radnje utvrđene Zakonom.

Čelnica MANS-a problematičnim smatra i to što je iz prošlog Pravilnika izbrisan dio odredbe koji se odnosi na obavezu objavljivanja preduzetih mjera protiv političkih subjekata ili institucija.

“Ranije je pisalo u članu 12 da odluka o izrečenim mjerama i preduzetim radnjama. Međutim, direktor je ovo promijenio, pa je u članu 10 rekao da se samo akt o izrečenoj mjeri objavljuje, ali ne i detalji o preduzetim mjerama. To je njegova stalna tendencija da smanji dostupnost podatka o radu Agencije javnosti da ga ne bismo mogli kritikovati”, kazala je sagovornica “Vijesti”.

Promjene je pretrpio i član 3, koji se tiče načina vršenja kontrole i nadzora. U prvobitnom pravilniku stajalo je da se Plan kontrole Agencije usvaja na osnovu procjene rizika koja obuhvata “analizu prethodnih odluka, mišljenja, izvještaja i drugih akata Agencije, kao i izvještaje drugih institucija i organizacija koji se odnose na kontrolu i rad političkih subjekata i izbornih kampanja”.

Međutim, od prošle godine to je svedeno na to da se Plan kontrole usvaja na osnovu “procjene rizika koju priprema Agencija”.

“Ranije je bilo precizirano kako se radi procjena rizika. Jer jedno je kako Agencija radi procjenu rizika na osnovu onoga što je Agencija do sada našla. A Agencija je do sada našla, prema svakom svom zvaničnom izvještaju, da nigdje nije bilo kršenja u izbornoj kampanji, odnosno zloupotrebe državnih fondova. Nijedan jedini put nije bilo kršenja”, navodi bivša članica Savjeta Agencije.

Dodaje da ne treba zanemariti ni trenutak kada je Pravilnik zaveden - 16. marta 2018. “Predsjednički izbori su rapisani 19. januara a 17. marta lokalni. On je dan uoči raspisivanja lokalnih izbora a za vrijeme važenja predsjedničkih izbora donio ovaj Pravilnik”, ističe Ćalović Marković.

Lokalni izbori održani su u 12 opština.

Bonus video: