Vlada Japana obezbijedila opremu za Brajevo pismo

Generalni sektretar Saveza slijepih, Goran Macanović, kazao je da je Vlada Japana donirala toj organizaciji grant u iznosu od 80,4 hiljade eura
367 pregleda 1 komentar(a)
Donacija vrijedna 80 hiljada eura, Foto: PR Centar
Donacija vrijedna 80 hiljada eura, Foto: PR Centar

Vlada Japana obezbijedila je Savezu slijepih Crne Gore opremu za Brajevo pismo vrijednu više od 80 hiljada eura, kako bi podržala unaprjeđenje socijalne zaštite u lokalnoj zajednici.

Generalni sektretar Saveza slijepih, Goran Macanović, kazao je da je Vlada Japana donirala toj organizaciji grant u iznosu od 80,4 hiljade eura.

„Za taj novac smo nabavili pet modernih Brajevih štampača na kojima ćemo štampati različite materijale za potrebe naše ciljne grupe“, kazao je Macanović na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, nabavljeno je i deset Brajevih redaka i bilježnica.

To su, pojasnio je Macanović, uređaji koji omogućavaju korišćenje kompjutera uz pomoć Brajevog pisma.

„Nabavili smo i četiri personalna računara, kako bi ta oprema mogla da radi“, dodao je Macanović.

Prema njegovim riječima, ova donacija je veoma značajna za unaprjeđenje rada Saveza, koji već više godina kao prioritetne aktivnosti u svom radu ima proizvodnju različitih materijala na Brajevom pismu.

„Najčešće su to zahtjevi za štampanje materijala u oblasti obrazovanja, od osnovnog do visokog, za potrebe naših članova“, kazao je Macanocvić.

On je podsjetio da u Crnoj Gori od 2014. godine postoji Zakon o zaštiti potrošača koji obavezuje da informacije o nekim proizvodima budu dostupne i na Brajevom pismu.

„Nažalost, ovaj Zakon se ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri, ali smo ovom donacijom svakako ojačali naše kapacitete i smanjili argumente koje čujemo od trgovaca da je problematična tehnička izvodljivost njegovog sprovođenja“, naveo je Macanović.

On je dodao da je Savez inicirao kod Ministarstva zdravlja unaprjeđenje zakonske regulative kad je u pitanju obilježavanje ljekova.

„Ova oprema će nam piomoći i u sprovođenju Zakona o zabrani lica sa invaliditetom, koji obavezuje javne institucije i druga pravna lica da informacije o nazivima i radnom vremenu učine dostupnim i na Brajevom pismu“, dodao je Macanović.

Savjetnik u Ambasadi Japana u Crnoj Gori, Tecuja Cubota, kazao je da visoko cijeni svakodnevne napore Ministarstva rada i socijalnog staranja na unaprjeđenju kvaliteta socijalne zaštite.

„Ovim projektom, novac japanskih poreskih obveznika utrošen je na nabavku opreme za Brajevo pismo u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Bijelom Polju i Nikšiću“, kazao je Cubota.

Kako je naveo, Brajevi štampači i prateća oprema omogućiće slijepima i slabovidima širom Crne Gore napredniju i lakšu komunikaciju i bolji kvalitet života.

„A budite ubijeđeni da će Vlada Japana nastaviti da pruža pomoć na lokalnom nivou, od koje će korist imati svi građani Crne Gore“, poručio je Cubota.

Generalni direktor Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu Ministarstva rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, kazao je da to nije prva donacija japanske Vlade.

„U proteklim godinama su se značajna sredstva opredijelila kada su u pitanju državne institucije socijalne zaštite, kao i vaspitno-obrazovne institucioje“, rekao je Kuševija.

On je dodao da mu je drago da se podrška pruža i civilnom sektoru koji se bavi najranjivijim kategorijama.

“Naša saradnja sa Savezom slijepih, i na lokalnom i na centralnom nivou, nastaviće se i u narednom periodu, i smatramo da je ovo veliki iskorak kada je ova oblast u pitanju“, zaključio je Kuševija.

Bonus video: