Jovu Martinoviću uručena nagrada austrijskih Reportera bez granica

Martinović je nagradu dobio za “izvenredan rad, kao kritički i istraživački novinar”
1679 pregleda 0 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Martinović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2019. 11:39h

Novinaru Jovu Martinoviću danas je u Beču uručena nagrada austrijskih Reportera bez granica (Reporter Ohne Grenzen) Signal For Europe - Press Freedom Award za 2018. godinu.

Martinović je nagradu dobio za “izvenredan rad, kao kritički i istraživački novinar”.

Nagrada nosi i naslov “za novinare iz Crne Gore” jer su Crna Gora i njeni nezavisni novinari izdvojeni kao cjelina od ostalih istočnoevropskih zemalja kao opominjući primjer brutalnosti sa kojima se suočavaju, rekla je Rubina Möhring iz udruženja Reportera bez granica Austrije.

Redom su čitani svi dosadašnji napadi i prijetnje kojima su izloženi novinari u Crnoj Gori, poput napada na tadašnjeg izvršnog direktora "Vijesti" Željka Ivanovića i novinara Tufika Softića, preko bombaškog napada na prostorije "Vijesti", napada na tadašnjeg urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića, pritvaranja Jova Martinovića, prijetnji novinarima "Dana" i ranjavanja novinarke "Vijesti" Olivere Lakić.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Evropske Komisije, OSCE-a i predstavnici raznih austrijskih medija i fakulteta žurnalistike bečkog univerziteta.

Bonus video: