Praznik mimoze – Održano gastro veče slovenačke kuhinje

Župan Novog Mesta Gregor Macedoni, kao i ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik, kazali su da je “čast što su Dani Slovenije dio ovogodišnjeg Praznika mimoze”
214 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Zvezdana Kujović
Sa događaja, Foto: Zvezdana Kujović

U okviru programa 50. Praznika mimoze sinoć je u Gradskoj kafani održano gastro veče slovenačke kuhinje.

“Učešće pobratimskog grada Novog Mesta iz Slovenije, sa kojim Herceg Novi sarađuje skoro pola vijeka, upotpunilo je program ukusnim specijalitetima, dobrom atmosferom i sjajnim muzičkim repertoarom za sve prisutne”, saopštili su organizatori.

Pobratimstvo Herceg Novog i Novog Mesta traje 48 godina, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić i podsjetio da je delegacija Herceg Novog prisustvovala je obilježavanju 190. godina Gradske muzike Novog Mesta, na čijoj proslavi je nastupila I hercegnovska Gradska muzika, kao I na saranju turističko-ugostiteljskih škola dva grada kroz projekat GATUS.

“Odnos naša dva grada godinama se zasniva prijateljstvu, uvažavanju, razmjeni iskustava i međusobnoj podršci i promociji. Svakako da se izdvojila saradnja u oblasti kulture i obrazovanja, a od ove godine i u organizaciji Praznika mimoze, kazao je Katić.

Župan Novog Mesta Gregor Macedoni, kao i ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik, kazali su da je “čast što su Dani Slovenije dio ovogodišnjeg Praznika mimoze”.

“Herceg Novi i Novo Mesto već toliko godina sarađuju, odnosi su zaista prisni i prijateljski, kakvi su i odnosi između Crne Gore i Slovenije. Saradnja između opština dviju država je jako značajna. Pored prijateljstva i saradnje Herceg Novog i Novog Mesta, sve više i više gradova iz Crne Gore sarađuju sa slovenačkim, kazao je Močnik, uz konstataciju da na samom početku svog mandata nije bio svjestan brojnosti ličnih kontakata građana dvije zemlje.

Učenici ugostiteljske i turističke škole Grm iz Novog Mesta pripremali su niz specijaliteta. Na meniju su bile pogača sa slaninom i lukom, čorba od povrća sa komadićima suvog mesa, Gorjanska šnicla sa šunkom i pečurkama, Dolenski štrukelj i heljdina kaša sa mrkvom, štrudle sa orasima, mrkvom, grožđicama, suvim voćem, heljdinu štrudlu sa mladim sirom i pehtranovu štrudlu.

Gosti večeri u Gradskoj kafani uživali su uz hor “Pomlad” i vokalno muzički sastav “De’ci” iz Novog Mesta, koji su izveli više numera karakterističnih za podneblje iz kojeg dolaze, a izvođenje pjesme “Još ne sviće rujna zora” izmamilo je ogroman aplauz.

Bonus video: