Župljani će blokirati odvoz rude?

Menadžer Opštine Živko Kecojević kazao je „Vijestima“ da je urađena projektna dokumentacija saobraćajnice za dionicu od Rubeža do brane, dužine šest kilometara i da će biti fazno realizovana
609 pregleda 0 komentar(a)
Traže rekonstrukciju kompletnog puta, Foto: Privatna arhiva
Traže rekonstrukciju kompletnog puta, Foto: Privatna arhiva

Nezadovoljni odnosom lokalne uprave, države i koncesionara, savjet Mjesne zajednice (MZ) Župa nikšićka za nedjelju u 11.55 časova zakazao je protest ispred kancelarije MZ na kome će iznijeti zahtjeve nadležnima i, ukoliko ne budu usvojeni i krene se sa njihovom realizacijom, blokiraće odvoz rude iz tog mjesta.

“Želja svih nas u Župi bila je da ubijedimo sve one koji su u lancu odlučivanja da treba da daju prioritet mjestu iz kojeg je samo za posljednje tri godine otišlo oko 200 miliona eura boksita. Ako ne možemo dobiti ni jedan odsto od tih sredstava onda nam takav koncesionar ne treba. Izgleda da se višedecenijska navika da se Župi vraća na kašičici teško mijenja”, kazao je predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović.

20 kilometara iznosi dionica od Rubeža do Morakova, što je i jedan od zahtjeva - rekonstrukcija kompletne saobraćajnice. Ne traže da ta saobraćajnica bude odjednom rekonstruisana već fazno, ali ne pristaju na to kako namjerava lokalna uprava

On je naveo da će tražiti da lokalna uprava odmah raspiše tender za rekonstrukciju šest kilometara puta i da do jeseni bude završen projekat za ostali dio saobraćajnice, sa pješačkom stazom.

“Tražićemo i da bude urađena mala sportska sala za učenike i hitan sastanak na kome će prisustvovati predstavnici Vlade, Opštine, koncesionara i MZ i da Vlada bude garant da će ti zahtjevi biti ispunjeni jer je Opština pokazala da nema kapaciteta i sredstava da ih iznese”, poručio je Radulović.

Mi ćemo na protestu iznijeti naše zahtjeve nadležnim institucijama i rokove do kada tražimo da budu ispunjeni, a onda ćemo prošetati do Kamenog krsta i upoznati sve sa mjestom gdje će stati odvoz župskih bogatstava do ispunjenja postavljenih zahtjeva”, poručio je Radulović

Menadžer Opštine Živko Kecojević kazao je „Vijestima“ da je urađena projektna dokumentacija saobraćajnice za dionicu od Rubeža do brane, dužine šest kilometara i da će biti fazno realizovana.

„Firma ‘Uniprom metali’ je izrazila interesovanje da i oni učestvuju u rekontrukciji te saobraćajnice. Čekamo njihov odgovor da vidimo da li će to biti u novčanom iznosu ili radovima, da bismo u skladu sa tim pripremili tendersku dokumentaciju“, kazao je Kecojević.

Prema njegovim riječima za desetak dana biće raspisan tender, a nadaju se da će do jeseni biti završena prva faza dionice.

Bonus video: