Herceg Novi - grad po mjeri mladih

U avgustu će 40 mladih iz grada izvesti operu na temu vršnjačkog nasilja
325 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Slavica Kosić
Ilustracija, Foto: Slavica Kosić

Herceg Novi će biti dio projekta „Grad po mjeri mladih”, koji će biti sproveden tokom ove godine.

“Opština Herceg Novi će učestvovati preko Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, a projekat se realizuje u saradnji sa Direktoratom za mlade, koji ga i finansira, i nevladinom organizacijom Juventas.

”Ono što nas posebno raduje jeste podatak da se aktivnosti poklapaju sa našim Lokalnim akcionim planom za 2019. godinu”, ističe sekratarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo. Kako najavljuje, u planu je otvaranje hercegnovskog Omladinskog centra i postoje naznake da se može očekivati podrška Direktorata za mlade u dijelu opremanja jednog ovakvog prostora.

Projekat ”Grad po mjeri mladih” se realizuje u dvije faze. Prva faza, koja će biti sprovedena do jula mjeseca, obuhvata obuku službenika zaduženih za sprovođenje omladinske politike i po jednog od mladih odbornika iz redova pozicije i opozicije.

Osim toga, u Herceg Novom će biti organizovani info dan, sa ciljem približavnja omladinske politike što širem krugu ljudi i Okrugli sto na temu aktivnosti u oblasti omladinske politike.

U drugom dijelu godine planirano je formiranje Foruma mladih u saradnji sa lokalnim đačkim palamentima, a koji će brojati do 20 učenika. Cilj je uključivanje mladih u procese donošenja odluka i aktivnije povezivanje sa lokalnom upravom.

U avgustu će 40 mladih iz grada izvesti operu na temu vršnjačkog nasilja. Riječ je o projektu koji će se realizovati u saradnji sa Fondacijom Operosa, ističe Zambelić Pištalo.

”U planu je i priprema Odluke za podršku preduzetništvu mladih, koja je sada u formi nacrta, kao i aktivnosti na organizaciji obuka kada su deficitarna zanimanja u pitanju. Sve ove aktivnosti su definisane Lokalnim akcionim planom, a sredstva za navedene aktivnosti su predviđena Budžetom Opštine Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje će ih realizovati u saradnji sa partnerima koji su aktivno učestvovali na izradi Strategije”, najavljuje Zambelić Pištalo.

Podsjeća da su u toku pripreme za radionice na temu narkomanije koje će biti realizovane uz podršku Centra bezbijednosti Herceg Novi. U maju je planirano gostovanje pozorišne predstave koja se bavi temom reproduktivnog zdravlja, a koju će pratiti i tribina za mlade.

Bonus video: