Posada "Triglava" položila vijenac na spomenik narodnim herojima

Slovenačku delegaciju predvodio je komandant „Triglava“, poručnik fregate Simon Vrabec, a polaganju vijenca prisustvovali su i članovi posade školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka “Jadran”
580 pregleda 1 komentar(a)
Posada "Triglava" odaje počast na spomeniku Spasiću i Mašeri, Foto: Siniša Luković
Posada "Triglava" odaje počast na spomeniku Spasiću i Mašeri, Foto: Siniša Luković

Posada patrolnog broda VNL-11 “Triglav“ Ratne mornarice Slovenije, položila je prekjuče vijenac na spomenik narodnim herojima, poručnicima bojnog broda Kraljevske mornarice Jugoslavije, Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu.

Slovenačku delegaciju predvodio je komandant „Triglava“, poručnik fregate Simon Vrabec, a polaganju vijenca prisustvovali su i članovi posade školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaka “Jadran”.

Višenamjenski patrolni brod VNL 11 “Triglav” iz sastava NATO snaga trenutno boravi u posjeti Mornarici VCG u Baru, a njegova posada posjetila je u srijedu Tivat i boravila na školskom brodu “Jadran”.

“Triglav” je patrolni čamac klase “Svetlyak” kakvi su građeni u Rusiji za potrebe ruske i više inostranih mornarica. Slovenački ratni brod često obavlja brojne misije u Sredozemlju i u više navrata je boravio u Crnoj Gori.

Svaki njegov dolazak u Crnu Goru posada “Triglava” iskoristi da oda počast svom sunarodniku, slovenačkom pomorskom oficiru Sergeju Mašeri i njegovom kolegi iz Srbije Milanu Spasiću koji su, žrtvujući svoje živote, 17.aprila 1941. u Tivatskom zalivu, da brod ne bi pao neprijatelju u ruke, potopili razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije “Zagreb”.

Bonus video: