NAJAVILI I NOVU KULTURNU NOĆ ISPRED SKUPŠTINE

Studentska inicijativa Crne Gore zahtijeva reformu obrazovnog sistema i kompletnog društva

„Studentska inicijativa pokazaće snagu i volju mladih ljudi, tako što ćemo ostati da noćimo ispred Skupštine. Organizovaćemo kulturnu noć, gdje ćemo puštati kratke i dugometražne filmove. Imaćemo bogat kulturno-umjetnički program, kao i osvrt na aktuelnu društveno političku situaciju“, rekla je predstavnica Studentske inicijative Minja Novaković
1295 pregleda 1 komentar(a)
Sa pres konferencije Studentske inicijative, Foto: PR Centar
Sa pres konferencije Studentske inicijative, Foto: PR Centar

Studentska Inicijativa Crne Gore organizovaće studentske proteste u subotu, a u nedjelju će biti organizovana kulturna noć ispred Skupštine Crne Gore, gdje će studenti, mladi i ostali građani dočekati jutro i osvrnuti se na aktuelnu društvenu i političku situaciju.

Predstavnica Studentske Inicijative Crne Gore, Minja Novaković je na, pres konferenciji povodom predstavljanja ciljeva Studentske inicijative i budućih planova, pozvala sve mlade ljude da podrže studentski protest koji će biti organizovan u subotu.

„Okupićemo se u subotu, u 16 sati i 30 minuta na Trgu Svetog Petra, a nakon govora uputićemo se ka Trgu Nezavisnosti i pridružiti velikim građanskim protestima“, saopštila je Novaković.

Ona je najavila da će ta Inicijativa organizovati kulturnu noć, tokom koje će se osvrnuti na aktuelnu društvemu i političku situaciju.

„Studentska inicijativa pokazaće snagu i volju mladih ljudi, tako što ćemo ostati da noćimo ispred Skupštine. Organizovaćemo kulturnu noć, gdje ćemo puštati kratke i dugometražne filmove. Imaćemo bogat kulturno-umjetnički program, kao i osvrt na aktuelnu društveno političku situaciju“, rekla je Novaković.

Predstavnik Studentske Inicijative Crne Gore, Vuk Vujisić, saopštio je da vizija organizacije koju zastupa predstavlja poboljšanje uslova obrazovanja.

„Želimo da poboljšamo uslove obrazovanja, od najosnovnijih tehničkih stvari pa do cjelokupne reforme obrazovnog sistema i društva. Društvo moramo reformisati tako da u njemu postoji perspektiva za mlade ljude, a svjedoci smo da veliki broj mladih ljudi odlazi iz Crne Gore ili želi da ode u potrazi za boljim životom. Oni koji ne odu mahom su osuđeni na nezaposlenost, roditeljsko izdržavanje, slabo plaćene poslove, od kojih se preživljava“, rekao je Vujisić.

On ja pojasnio da su aktuelni građanski protesti podstakli organizovanje studenata u Studentsku inicijativu, koja je motivisana da, kako je rekao, promijeni društvenu situaciju.

„Građanski protesti, koji su pokrenuti, motivisali su nas da započnemo borbu za bolje uslove života i obrazovanja mladih ljudi. Pojavom građanskih protesta studenti su se oslobodili straha“, istakao je Vujisič.

On je podsjetio na zahtjeve koje je Studentska inicijativa Crne Gore iznijela na prethodnim studentskim protestima.

„Jedan od tih zahtjeva je raspuštanje i reforma Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, koji u trenutnom sastavu ne obavlja svoj posao. Javna je tajna da Studentski parlament u Crnoj Gori koordinira neko izvan njega, odnosno da postoji studentska grupa koja upravlja Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore poslednjih godina. Mjesta povjerenika se nasleđivuju na izborima koji su fingirani“, istakao je Vujisić.

Predstavnik Studentske Inicijative Crne Gore, Mato Kankaraš, istakao je da je najveći problem u radu Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore netransparentnost u raznim procesima.

„Netransparentnost se manifestuje na razne načine, počev od finansiranja organizacije institucionalnog oblika, koja se naziva Studentski parlament. Njihov konsolidovani izvještaja je nedovoljno jasan i previše uopšten. U Izvještaju piše da je uplaćeno 1.500.000 eura na račun institucija, organizacija, javnog nevladinog sektora, pojedincima i drugim, međutim ne vidimo konkretne projekte koji su urađeni“, naveo je Kankaraš.

On je naveo da se iz Izvještaja ne može zaključiti koje organizacije su koristile opredijeljena finansijska sredstva iz budžeta Univerziteta.

„Iz finansijskog plana, vidimo cifru u iznosu od 300 hiljada eura koja je namijenjena za studentske organizacije. Međutim nije jasno kako se taj novac raspodjeljuje i koji su projekti sprovedeni tim novcem“, rekao je Kankaraš.

On je kazao da je od Studentskog parlamenta i Rektorata Univerziteta Crne Gore tražio informacije o studentskim organizacijama koje su dobile finansijsku pomoć.

„Ja, kao student, želim da budem uključen u proces odlučivanja. Još jedan dokaz da Studentski parlament ne radi svoj posao ili da nema dokaza da radi svoj posao je taj što sam ja njima slao nekoliko zahtjeva i prigovora, koji su studentske prirode, međutim još uvijek nisam dobio odgovor“, rekao je Kankaraš.

On je ocijenio da su Statut Univerziteta Crne Gore i pravni akti nedovoljno jasno definisani sa ciljem da se, kako je naveo, vrše određene malverzacije.

Kako je poručio, cilj Studenske inicijative Crne Gore nije da raspusti studentski parlament, već da se izvršni temeljna reforma.

„Studentski parlament treba da postane servis studenata, a ne odraz prividne demokratije koju živimo u Crnoj Gori svakog dana“, poručio je Kankaraš.