Vlada usvojila strategiju unaprjeđenja kvaliteta života LGBTI osoba

Kako su naveli, realizacija njenih mjera predstavljaće rezultat udruženih napora Vlade, organizacija civilnog društva i brojnih međunarodnih partnera
635 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je danas usvojila strategiju unaprjeđenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za narednih pet godina, čijom će se implementacijom, kako je saopšteno, dodatno osnažiti principi slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i sloboda te populacije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, sigurnost i jednakost u ostvarivanju prava svih građana i građanki, predstavlja ključni prioritet Vlade.

„U tom kontekstu, ostvarivanje i zaštita prava LGBTI osoba se nalazi u vrhu njene agende o ljudskim pravima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, s tim u vezi, Vlada na današnjoj sjednici usvojila drugi po redu nacionalni dokument iz oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019-2023, i prateći Akcioni plan za ovu godinu.

„Strategija predstavlja izraz kontinuiteta politike Vlade i njene riješenosti da socijalnu isključenost LGBTI osoba u crnogorskom društvu i diskriminaciju svede na najmanji mogući stepen, i unaprijedi kvalitet njihovog života“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, realizacija njenih mjera predstavljaće rezultat udruženih napora Vlade, organizacija civilnog društva i brojnih međunarodnih partnera.

„A njenom implementacijom dodatno će se osnažiti principi slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da dokument predstavlja odgovor na uočen izazov u vezi sa punim društvenim prihvatanjem LGBTI osoba, i dodatnim jačanjem društvene percepcije o važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda svih građana i građanki.

„Strategija se temelji na izvještajima i preporukama brojnih međunarodnih tijela, kojima su sugerisana unaprjeđenja u politici zaštite LGBTI osoba, posebno sa aspekta primjene zakona na zaštiti njihovih prava i sloboda, kao i njihove bolje inkluzije u različitim sferama društvenog života“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, sredstva potrebna za realizaciju mjera iz petogodišnje strategije biće obezbjeđena budžetom Crne Gore.

Bonus video: