Zbog propusta u NK bolnici izgubila vid?

Vemić je ispričao da se njegova supruga Elena zbog jakih bolova u predjelu glave, očiju i sljepoočnica javila ljekaru nikšićke bolnice u petak, 15. februara. Istakao je da je ordinirajući ljekar uputio kod oftalmologa, ali da je poslata kući uz navodno obrazloženje da su tegobe od sinusa
9051 pregleda 4 komentar(a)
Očni pritisak u zagrebačkoj klinici odmah izmjeren i laserski snižavan, Foto: Luka Zeković
Očni pritisak u zagrebačkoj klinici odmah izmjeren i laserski snižavan, Foto: Luka Zeković

Branislav Vemić iz Šavnika pozvao je tužilaštvo da po službenoj dužnosti utvrdi da li je došlo do propusta u liječenju njegove supruge, najavivši i privatnu tužbu protiv nikšićke bolnice i ljekara zbog neadekvatno pružene zdravstvene zaštite.

On je “Vijestima” kazao da je njegova supruga izgubila vid na lijevom oku, te da joj niko u Opštoj bolnici Nikšić prilikom pregleda i gotovo dvadestodnevnog bolničkog liječenja nije izmjerio očni pritisak.

Iz nikšićke bolnice “Vijestima” su kazali da su kod pacijentkinje u toku bolničkog liječenja urađene sve terapijske i dijagnostičke procedure i ukazana adekvatna zdravstvena zaštita, nakon čega je zbog nastavka liječenja upućena u Klinički centar Crne Gore (KCCG).

Vemić je ispričao da se njegova supruga Elena zbog jakih bolova u predjelu glave, očiju i sljepoočnica javila ljekaru nikšićke bolnice u petak, 15. februara. Istakao je da je ordinirajući ljekar uputio kod oftalmologa, ali da je poslata kući uz navodno obrazloženje da su tegobe od sinusa.

Vemić je rekao da je njegova supruga tokom vikenda trpjela još jače bolove.

“Nakon tri dana, izgubila je vid na lijevom oku i u ponedjeljak, 18. februara primljena je na bolničko liječenje, gdje je ostala sve do 8. marta”, rekao je, dodavši da je jedan od ljekara tada navodno konstatovao da je ipak trebalo hospitalizovati u petak.

Sve vrijeme, kako tvrdi Vemić, ljekari su tražili uzrok gubitka vida, radeći razne dijagnostičke metode - magnetnu rezonancu, skener i rendgen, ali da niko nije izmjerio očni pritisak iako je to problem na koji je ukazivala njegova supruga.

“Ljekari su nam rekli da je očni pritisak nemoguće uraditi, jer je nastupila erozija oka”, rekao je Vemić.

On je kazao da je njegova supruga iz bolnice otpuštena 8. marta, te da u otpusnoj listi, koju je dostavio “Vijestima”, piše da je njeno zdravstveno stanje poboljšano, da se ne može objasniti pad vidne oštrine i da se upućuje u KCCG radi nastavka liječenja.

Vemić je rekao da je njegova supruga i nakon otpuštanja sa odjeljenja oftalmologije i dalje trpjela jake bolove. Otpusnu listu, kako kaže, dobili su tek četiri dana kasnije. Porodica je odlučila tog dana da u svojoj režiji pomoć potraže u Referentnom centru Klinike za glaukom Sveučilišta u Zagrebu. Vemić je istakao da su tamošnji ljekari njegovoj supruzi odmah po prijemu izmjerili očni pritisak, koji je na jednom oku bio 60, a na drugom 50 mm Hg (milimetara živinog stuba).

“Tamo nije bilo barijera da se odmah po prijemu izmjeri očni pritisak. Ljekari su ga odmah snizili laserski. Konzilijum ljekara razmatra mogućnost operacije desnog oka...”, objasnio je Vemić.

On je ocijenio da je ovaj “nezabilježeni slučaj nemarnosti prema pacijentu šamar zdravstvenom sistemu” i da će postupak pred nadležnima pokrenuti kako oboljeli građani ubuduće ne bi doživjeli istu sudbinu.

Bonus video: