PLANIRANI PROJEKTI VRIJEDNI OKO 40 MILIONA EURA

Ministarstvo i Glavni grad će raditi na preduslovima za izgradnju obrazovnih ustanova

Šehović je rekao da je pred Ministarstvom prosvjete veliki investicioni ciklus
211 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PG Biro
Sa sastanka, Foto: PG Biro

Ministarstvo prosvjete i Glavni grad zajedno će raditi na stvaranju preduslova za izgradnju obrazovnih ustanova, kao i na zajedničkim projektima poput ozelenjavanja školskih dvorišta, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem sa saradnicima.

"Teme sastanka bile su ustupanje lokacija u vlasništvu Glavnog grada za izgradnju obrazovnih objekata, te komunalno opremanje tih lokacija, a sve u cilju efikasne realizacije projekata. Svi planirani projekti u Glavnom gradu vrijedni su oko 40 miliona eura", saopšteno je iz PG biroa.

Šehović je, kako se navodi, rekao da je pred Ministarstvom prosvjete veliki investicioni ciklus u kome su planirane pripremne aktivnosti i gradnja više desetina objekata obrazovanja, a koji se finansiraju na različite načine: od nacionalnog budžeta, do projekata koji će se jednim dijelom finansirati iz kreditnih linija sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope i Evropskom investicionim bankom. Od toga, dodaje se, veliki dio je upravo u Glavnom gradu, sa ciljem stvaranja optimalnih uslova za boravak i razvoj djece koja odrastaju na teritoriji Podgorice.

"Gradonačelnik Vuković istakao je da je strateško opredjeljenje Glavnog grada da ustupa zemljište za izgradnju ove vrste objekata, u korist prije svega djece, što je bila i dosadašnja dobra praksa. Razgovarano je i o načinima komunalnog opremanja tog zemljišta. Dodatno, dogovoreno je i da se nastavi identifikacija objekata u vlasništvu Glavnog grada, koji bi se mogli rekonstruisati i prilagoditi potrebama vrtića, u cilju rasterećenja predškolskih ustanova", stoji u saopštenju.

Šehović i Vuković saglasili su se, ističe se, da je neophodno nastaviti pripreme za projekat zajedničkog uređenja dvorišta škola i vrtića, te pretvaranja istih u parkove, tamo gdje je to moguće. Dogovoreno je, zaključuje se u saopštenju, i formiranje tima koji će na dnevnoj osnovi komunicirati i operacioalizovati obaveze u vezi sa izgradnjom obrazovnih objekata.

Preporučujemo za Vas