POZVALI VLASNIKE TV NOVA M DA UVAŽE APEL INSTITUCIJA I JAVNOSTI

Crnogorski Telekom: Nedopustivo da se sportski program od značaja za državu i građane koristi kao sredstvo ucjene

Iz Telekoma su rekli da se pokazalo da je ponuda, koju su vlasnici TV Nova M uputili ostalim kablovskim operatorima, prihvatljiva samo njima samima, odnosno Telemach-u i Total TV-u, društvu koje je prestalo da postoji preuzimanjem od Telemach-a, a sa kojima Nova M dijeli vlasničku strukturu
4589 pregleda 8 komentar(a)
Crnogorski Telekom, Foto: Vesko Belojević
Crnogorski Telekom, Foto: Vesko Belojević

Ponuda vlasnika televizije (TV) Nova M za distribuciju pokušaj je ucjene korišćenjem sadržaja od javnog interesa, ocijenili su iz Crnogorskog Telekoma.

TV Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom Telekomu i Mtel kompaniji da uklone taj kanal sa svojih platformi.

Iz Telekoma su pozvali vlasnike TV Nova M da uvaže apel državnih institucija i cjelokupne javnosti, i da u skladu sa zakonom svim građanima Crne Gore omoguće praćenje prenosa utakmica crnogorske fudbalske reprezentacije.

„Smatramo da je nedopustivo da se sportski program od značaja za cijelu državu i sve njene građane koristi kao sredstvo ucjene protiv drugih operatora sa kojima TV Nova M ne dijeli vlasničku strukturu“, navodi se u reagovanu.

Iz Telekoma su rekli da se pokazalo da je ponuda, koju su vlasnici TV Nova M uputili ostalim kablovskim operatorima, prihvatljiva samo njima samima, odnosno Telemach-u i Total TV-u, društvu koje je prestalo da postoji preuzimanjem od Telemach-a, a sa kojima Nova M dijeli vlasničku strukturu.

Kako su naveli, činjenica je i da tu apsurdnu i neodrživu ponudu nijesu pokušali primijeniti ni u jednoj državi u kojoj posluju u regionu.

„Ukoliko su vlasnici TV Nova M uvjereni u kvalitet svog komercijalnog programa, mogli su samo njega učiniti predmetom pregovora, a program od značaja za cijelu javnost učiniti dostupnim svim građanima i tako ispoštovati javni interes i zakonske propise“, naveli su iz telekomunikacione kompanije.

Ističu da je neistinita tvrdnja vlasnika TV Nova M da je Telekom identičnu ponudu prihvatio u slučaju emitovanja kanala Radio-televizije Srbije na platformi Extra TV.

„Samo je pokušaj skretanja pažnje javnosti sa suštine ovog problema, a to je da Nova M uporno pokušava da svoj interes stavi iznad interesa građana Crne Gore“, kazali su iz Telekoma.

Oni su podsjetili da ovo nije prvi put da vlasnici TV Nova M koriste svoju tržišnu poziciju, i programske sadržaje čine nedostupnim najvećem dijelu crnogorske javnosti.

Iz Telekoma su rekli da su, uprkos višegodišnjim naporima, njihovi korisnici bez valjanog objašnjenja vlasnika Nove M ostali uskraćeni za sadržaje kanala SportKlub.

„Više puta ponovljene navode vlasnika televizije Nova M, da je njihov sadržaj dostupan svim građanima Crne Gore, demantuju zvanični podaci Agencije za elektronske medije, koji pokazuju da ovaj kanal odlukom rukovodstva te televizije trenutno ne može da gleda oko 60 odsto građana“, istakli su iz Telekoma.

Kako su dodali, raduje ih što su brojne institucije u državi prepoznale značaj tog problema i javno podržale napore da se pronađe način da svi građani Crne Gore, bez izlaganja dodatnim troškovima, utakmice reprezentacije prate iz svojih domova.

„Kako bi se novonastala situacija razriješila u korist svih crnogorskih građana, nadamo se da će nadležne institucije istrajati u zaštiti javnog interesa“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas