Kolašin: Lug neće biti divlje naselje

Naselje je na samo par stotina metara od centra Kolašina, ali ulice u njemu su i dalje makadamske
872 pregleda 0 komentar(a)
Do kuća terenskim vozilima, Foto: Dragana Šćepanović
Do kuća terenskim vozilima, Foto: Dragana Šćepanović

Poslije više od decenije urbanistčkog haosa u kolašinskom naselju Lug, lokalne vlasti planiraju da ove godine izdvoje novac za tehničku dokumentaciju uređenja saobraćajnice u tom dijelu grada.

Naselje je na samo par stotina metara od centra grada, ali improvizovane ulice u njemu su i dalje makadamske, bez rasvjete, fekalne i atmosferske kanalizacije. To mještanima pričinjava ogromne probleme, pa tokom većeg dijela godine do Luga se teško stiže bez terenskih vozila.

Naselje su formirali većinom Kolašinci kojima je Opština prije više od 10 godina, problematičnim skupštinskim odlukama, poklonila placeve na tom dijelu pored rijeke Tare i sve do sada imalo je karakter “divljeg” naselja.

Prema riječima predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, uređenje Luga, kao i stvaranje uslova da se cijela Sportska zona, kojoj pripada to naselje uklopi u širi prostor centra grada jedan je od priorireta lokalne vlasti.

"I mali i veliki gradovi se šire ka rijekama i tako upravo nastaju najatraktivnije gradske adrese. Zbog toga smatramo da je urbanistički organizovano „primicanje“ centra grada ka Tari jedna od šansi da Kolašin nastavi sa prepoznatljivim i originalnim rješenjima kada je korišćenje prostora u pitanju. Uslov za sve aktivnosti je stvoren kada je na poslednjoj sjednici SO Kolašin u prošloj godini usvojen DUP “Sportska zona”, kazao je on.

Bulatović tvrdi da je taj dokument tokom cijelog mandata prošle vlasti proveo u fiokama. Uređenje naselja Lug, obećava on, realizovaće se u nekoliko faza, a jedna od njih je i uređenje saobraćajnica.

"Prva faza toga projekta podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije. Takođe, u okviru prve faze biće izvršena i eksproprijacija privatnog zemljišta koje je na određenim mjestima dio trase buduće saobraćajnice. Sa urađenom tehničkom dokumentacijom i završenom eksproprijacijom, stičemo uslove da taj projekat kandidujemo za Program Uprave za javne radove kada je naša opština u pitanju“, najavio je Bulatović.

Prema njegovim riječima, u preliminarnim razgovorima postignut je dogovor da projekat bude finansiran od Uprave za javne radove.

Nacrtom odluke o uređenju prostora za ovu godinu predviđeno je da se izdvoji 40.000 eura za izradu tehničke dokumentacije za ulicu predviđenu DUP-om na Lugu. Kako piše u planovima, radiće se atmosferska i fekalna kanalizacija, ali i rasvjeta. Ulica bi trebalo da bude duga oko 1,3 kilometra. Takođe, predviđena je i izrada tehničke dokumentacije za regulisanje potoka Gušmirać, koji protiče kroz naselje.

Bonus video: