Plastenikom 21. vijeka upravljaće računar

Crnogorske škole dobiće 4.000 džepnih mikrobit uređaja do kraja 2021. godine, đaci već osmislili projekte
3675 pregleda 7 komentar(a)
Sa prezentacije projekata - Šehović sa đacima, Foto: Mpin.gov.me
Sa prezentacije projekata - Šehović sa đacima, Foto: Mpin.gov.me
Ažurirano: 25.03.2019. 07:49h

Ima li slobodnih mjesta na parkingu, kakav je plastenik 21. vijeka, kako da se igrate i učite gramatiku - samo su neki od sjajnih projekata koje su crnogorski osnovci uspjeli da realizuju korišćenjem mikrobit uređaja.

Mikrobit računar zapravo omogućava korišćenje djelova hardvera preko softvera, a Britanski savjet će u naredne tri godine obezbijediti oko 4.000 mikrobit džepnih računara, koji bi trebalo da podstaknu inovativnost đaka.

U 20 škola đaci već osmišljavaju projekte, i to na 600 mikrobit računara, koji su takođe poklon Vlade Velike Britanije preko Britanskog savjeta i Ministarstva prosvjete. Irena Selčanin iz ulcinjske OŠ “Marko Nuculović” već se upoznala sa mikrobit uređajem. Kaže da je djelovao interesantno, ali i komplikovano.

“Vremenom, upoznavajući se sa ovom moćnom spravicom i njenim mogućnostima, postajalo je lakše, interesantnije a ja sam s oduševljenjem i nestrpljenjem čekala da radimo na njima”, kazala je ona.

Projekat na kome je radila zove se “Pametni parking”.

“Imali smo više ideja. Odlučili smo se za ovaj projekat iz razloga što smo htjeli doprinjeti rešavanju problema koje ima naša lokalna zajednica. Projekat podrazumijeva detektovanje slobodnih mjesta na parkingu. Paljenjem lampica na jednom od mikrobitova prikazuju se zauzeta parking mjesta a na drugom mikrobitu broj pokazuje koliko jos slobodnih mjesta ima. Kada je na displeju prikazan broj nula, spušta se rampa”, pojašnjava ona.

Učenici bjelopoljske OŠ “Risto Ratković” Milica Marković, Katarina Dragović i Marko Marković pričaju kako su na jednoj od radionica dobili zadatak da osmisle kod za projekat koji bismo predstavili na takmičenju. Ideje su spojili u jednu, primjenjivu na časovima jezika, bez obzira na razred.

“Igru započinjemo pritiskom tastera start nakon čega se na ekranu mikrobita prikazuje određeni broj od od jedan do pet. Broj je pokazatelj koji taster igrač treba da pritisne. Nakon pritiska određenog tastera na mikrobitu će se pojaviti slovo koje predstavlja određeni zadatak. (Igrač treba da kaže određenu vrstu riječi koja počinje na to slovo). Nakon zvučnog signala igrač treba da riješi zadatu riječ kako bi nastavio igru. U slučaju da igrač ne odgovori na zadatak u određenom vremenskom intervalu, ispada iz igre. Igra se nastavlja sve dok ne ostane jedan igrač-pobjednik. U zavisnosti od toga da li je igrač odgovorio tačno ili netačno na ekranu mikrobita će se pojaviti određeni signal koji putem radio-veze daje voditelj igre”.

Miro Marjanović i Milo Šekularac iz beranske OŠ “Vuk Karadžić” su, uz pomoć mikrobita, napravili model plastenika za 21. vijek.

Za “Vijesti” ističu da je ideja proistekla iz želje da se pomogne poljoprivrednicima da lakše i kvalitetnije uzgajaju biljne kulture.

“Zbog složenosti i specifičnosti posla u pasteniku koji zahtijeva konstantno prisustvo poljoprivrednika htjeli smo da omogućimo da se poljoprivrednik može baviti nekim drugim aktivnostima ili odmoriti, a da uzgajanje biljaka u plasteniku bude podjednako dobro i kvalitetno kao da je i sam poljoprivrednik prisutan. Drugim riječima, mikrobit bi omogućio kontrolu temperature unutar plastenka - u koliko temperatura pređe dozvoljene granice unutar plastenika, mikrobit uz pomoć servo motora otvara prozore ili zatvara prozore, i samim tim sprečava uvenuće biljaka od visoke ili niske temperatura.

Omogućio bi i mjerenje svjetlosti - ukoliko se intenzitet svjetlosti spusti ispod određene granice, mikrobit uključuje izvor svjetlosti (sijalicu), ukoliko intenzitet svjetlosti zadovoljava predviđeni nivo, isključuje izvor svjetlosti. Na ovaj način se omogućava dodatni izvor svjetlosti koji omogućava rast biljaka”.

Mikrobit, ističu, mjeri i brzinu vjetra van plastenika, a ukoliko vjetar ima brzinu iznad normalne, mikrobit zatvara prozore uz pomoć servo motora, čime štiti biljnu kulturu od eventualne štete...

Beranski đaci treći u Beogradu

“Tokom izrade projekta koristili smo predznanja iz biologije, fizike, tehnike i informatike... Na nacionalnom takmičenju iz programiranja mikrobit računara koje je održano u maju prošle godine osvojili smo prvo mjesto čime smo stekli uslov da prisustvujemo sajmu ‘Nove tehnologije u obrazovanju’ koji se održao u junu 2018. u Beogradu. Na sajmu smo prestavili naš projekat sa kojim smo osvojili treće mjesto na regionalnom takmičenju u kodiranju mikrobit računara”, saopštili su Marjanović i Šekularac.

Digitalno doba ne isključuje tablu i kredu

Ministar Damir Šehović kazao je da je procjena Ministarstva prosvjete da je okretanje glave od činjenice da nam djeca žive u digitalnom dobu neodgovorno, jer bismo na taj način dobili djecu koja ne umiju da prepoznaju ni brojne mogućnosti, ali ni opasnosti koje ih vrebaju u tom sajber svijetu.

“Zato mi nećemo okretati glavu, već raditi na obrazovanju u kome će tabla i kreda, ali i dobra knjiga, zauzimati i dalje mjesto koje im pripada, ali ćemo paralelno sa tim biti svjesni da moderno doba u kojem živimo traži nov – moderan način razmišljanja ali i učenja, jer je to jedini način da stvorimo preduslove za korišćenje svih benefite današnjeg doba, koje su neograničene”.

Bonus video: