Fale testovi za štitastu žlijezdu

Iz KC-a kazali da se analize rade hitnim i bolničkim pacijentima i da izdaju potvrde za refundaciju kada građani insistiraju da analizu urade privatno
2171 pregleda 1 komentar(a)
Reagensi ne fale samo u KC-u, već i u domovima zdravlja, Foto: PR Centar
Reagensi ne fale samo u KC-u, već i u domovima zdravlja, Foto: PR Centar

Pacijenti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tvrde da posljednjih desetak dana nema reagenasa za analizu hormona štitne žlijezde.

To su kazali i pacijenti koji tu analizu treba da urade u domovima zdravlja u sjevernim opštinama.

Iz KC-a su “Vijestima” kazali da se u toj ustanovi analize hormona za procjenu funkcije štitaste žlijezde trenutno rade za hitna stanja, kao i za bolničke pacijente.

“Imajući u vidu da se nova isporuka testova očekuje za narednih pet do deset dana, nije neophodno da ove pretrage pacijenti rade u privatnim laboratorijama”, piše u odgovoru. Iz KCCG su naglasili da ipak, u slučajevima kada pacijenti insistiraju da analizu urade u privatnim laboratorijama, izdaju potvrde za refundaciju finansijskih sredstava.

Pacijenti su “Vijestima” kazali da mnogi ne mogu da čekaju isporuku reagenasa i da su prinuđeni da analizu urade privatno, jer sa rezultatima moraju na zakazani pregled kod endokrinologa.

Ova analiza u privatnim laboratorijama košta oko 12 eura.

KCCG je ove sedmice raspisao javni poziv za nabavku medicinskog potrošnog materijala i laboratorijskih testova za potrebe Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku i Odjeljenje za laboratorijsku dijagnostiku Dječje bolnice, vrijednu oko 122.279 eura.

Raspisan je i tender za medicinski potrošni materijal iz oblasti laboratorije i laboratorijski reagensi, u vrijednosti od oko 28.155 eura.

KCCG je ove sedmice tražio i medicinski potrošni materijal za medicinsku genetiku i imunologiju, među kojima su testovi za reumatoidni artritis, celijakliju, autoimune bolesti jetre, detekciju specifičnih antinuklearnih antitjela... Vrijednost tog tendera je skoro 200.000 eura.

Bonus video: