Edukativna tura kroz Orjen: Obišli Kotobiljski izvor, Tajno brdo...

923 pregleda 0 komentar(a)
Kamenski vodovod, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Kamenski vodovod, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Grupa od 50 zaljubljenika u prirodu u nedjelju je u organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, obišla više lokaliteta koji imaju svoju priču vezanu za vodu: Kotobiljski izvor, Tajno brdo, austrougarski vodovod i na kraju Ljuti krš - najveću atrakciju ove ture. Edukativna tura pod nazivom “Voda u kršu” organizovana je povodom Svjetskog dana voda.

Ljuti krš je oblast izuzetno bogata najrazličitijim formama stijena, škrapama, kanalima, žlijebovima, pa i jamama, nastalim hemijskim razlaganjem pod uticajem oborinskih voda.

“Voda je njegove goleme kamene blokove rastočila hemijskom erozijom, stvorivši fascinantni mikroreljef. Osim po koje kamenice, ovdje nema kapi površinske vode, jer ona direktno odlazi vertikalnim kanalima u njegovu neispitanu unutrašnjost. Voda u oblastima krša je zbog toga još dragocjenija, ali takođe i osjetljivija na zagađenja, budući da je krečnjački teren daleko slabije prečišćava od uobičajenog. Sa druge strane, koliko god nama-ljudima bilo nepristupačno, podzemlje je za neke oblike života jedino stanište, pa tako i za čovječju ribicu, najpoznatiju živu vrstu pećinskih tokova, vrstu koja vjerovatno nastanjuje i naše podzemlje, što je još jedan argument za potrebu pažljive zaštite vode u kršu”, naveli su iz Agencije.

U lavirintu Ljutog krša

Na kraju ture, učesnici su kod porodice Stanovčić u selu Kameno isprobali domaće specijalitete ovog kraja, poznatog između ostalog po najstarijem seoskom vodovodu u našem zaleđu, pravljenom još u vrijeme austrougarske uprave.

Koliko god je značajno prepoznati turistički potencijal ovakvog neobičnog kraškog reljefa, toliko je značajno i sačuvati od zagađenja njegovo podzemlje, budući da je Orjen planina sa najvećom količinom padavina u Evropi, planina koja duboko u svojoj utrobi, poručili sui z Agnecije za razvoj i zaštitu Orjena.

Bonus video: