Simović u Bijelom Polju: Izgradnja vodovoda za Dobrakovo, Kanje i Metanjac do kraja godine

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja obišao gradilište za izgradnju Vodovoda u Dobrakovu
776 pregleda 2 komentar(a)
Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Simović, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, najavio je da će izgradnja vodovoda za sela Dobrakovo, Kanje, Metanjac biti završena do kraja godine.

On je to izjavio tokom posjete bjelopoljskoj opštini.

Simović je izrazio zadovoljstvo konsolidacijom javnih finansija u smislu dostizanja zaostatka u isplati ličnih dohodaka u lokalnoj samoupravi i lokalnim preduzećima.

„To ostaje kao rezultat jednog odgovronog i posvećenog rada na nivou lokalne samouprave i jednog novog pristupa, kroz donošenje novih zakona predloženih od strane Vlade, konkretno o zakonu u finansiranju lokalnih samouprava, gdje opštinski budžet Bijelog Polja ima na osnovu tog zakona dodatne izvore od preko 2,6 miliona eura. To će biti jako korisno za konsolidaciju javnih finansija."

Simović je obišao gradilište za izgradnju Vodovoda u Dobrakovu.

„Vodovod će napajati tri mjesne zajednice - Kanje, Metanjac, Dobrakovo i granični prelaz u tom mjestu. Realizacijom ovog veoma važnog projekta koji ćemo završiti do kraja godine sa vodom će biti obezbijeđeno više od 300 domaćinstava. Projekat je zahtjevan u finansijskom i tehičkom smislu, kazao je on i podsjetio da se izvorište nalazi u susjednoj Srbiji, gdje su dobijene sve saglasnosti i vodu preveli preko Lima.

On je podsjetio da je kamen temeljac za izgradnju vodovoda postavljen krajem 2017. godine i naglasio da je riječ o veoma važnom projektu, naročito za mještane ovih ruralnih područja. Ukupna vrijednost projekta izgradnje vodovoda u Dobrakovu iznosi oko 170.000 eura.

Simović je istakao značaj dogovora u budućoj saradnji sa lokalnom samoupravom, koji je definisan, a koji se odnosi na izgradnju poljoprviredne kuće za sjever Crne Gore.

„To će biti zajednička adresa i dom svih poljoprivrednih proizvođača sa sjevera i brojnih preduzetnika, kao i za sve službe iz sektora poljoprivrede“, istakao je on.

Zadovoljstvo današnjom posjetom Bijelom Polju izrazio je predsjednik Opštine Petar Smolović.

On je podsjetio na Vladinu podršku u saniranju finansija u lokalnoj samoupravi kao i kapitalnih projekata, čija se realizacija odvija po planu.

„Veoma važna vijest je to što će u Bijelom Polju graditi kuća poljoprivrede i to ne samo za Bijelo Polje, već i za cijeli sjever.

U okviru posjete Simović i Smolović su obišli ribnjak Mirsada Idrizovića u Bistrici. Simović se upoznao sa kapacitetima objekata koji obuhvata 200 kvadratnih metara u kojem se svake godine proizvede po 100 tona ribe.

Idrizović je najavio proširenje ribnjaka koji će ubuduće proizvoditi duplo više ribe, u čemu očekuje podršku ministarstva.

Bonus video: