Tarifa za barke u Ulcinju skače sa 10 na 150 eura

Ulcinjski SDP protiv predloga odluke o komunalnim taksama, tražiće njeno povlačenje
2009 pregleda 0 komentar(a)
Resulbegović, Foto: Samir Adrović
Resulbegović, Foto: Samir Adrović

Odbornik SDP-a Naser Resulbegović kazao je da je za tu partiju neprihvatljiv predlog odluke o lokalnim komunalnim taksama kojim je predviđeno i višestruko uvećanje tarifa.

Resulbegović je ocijenio da vlast predlogom koji na dnevnom redu tekućeg zasjedanja Skupštine pokušava da uvede namete neprimjerene aktuelnoj ekonomskoj situaciji u gradu i suprotno novousvojenom Zakonu o lokalnim komunalnim taksama.

“Osim spornog zoniranja, koje je neusklađeno sa postojećim ‘poreskim zonama’, propisuju se tarife višestruko uvećane u odnosu na prethodne, a koje su i do sada bile više u odnosu na druge primorske gradove. Tako se recimo godišnja taksa za barke do 6 metara, registrovane za privrednu djelatnost, uvećava sa 10 na 150 eura, što je više za 1.500 odsto. Istovremeno, ta taksa u Budvi je tri eura, a u Tivtu 6”.

Resulbegović je najavio da će tražiti povlačenje tog predloga odluke sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja.

Ocijenio je da je lokalna vlast, shodno ekonomskom ambijentu, trebalo da pospješi naplatu taksi radi motivacije građana, a ne da uvećava namete.

“To stoga jer Ulcinj važi za jednu od siromašnijih opština u državi i ne treba mu uvođenje nekih novih biznis barijera. Mi smo u uvjerenju da bi usvajanje te odluke imalo kontraefekat koji bi se surovo reflektovao na visinu ukupnih prihoda”.

Dodao je da dodatni udar na poslovanje privrednih i fizičkih subjekata predstavlja novi cjenovnik Morskog dobra za Ulcinj.

“I umjesto da se bavi rješenjem tog i drugih aktuelnih problema, vlast uvodi dodatne namete preko lokalnih komunalnih taksi, poreza na nepokretnost i cijene vode”.

Ovo je drugi put da se predlog odluke o lokalnim komunalnim taksma našao pred odbornicima, nakon što je lani povučen sa dnevnog reda

Bonus video: