OD 27. MARTA DO 15. APRILA

Policija počinje kampanju "Stop neregistrovanim vozilima"

Cilj kampanje je sprječavanje učešća neregistrovanih vozila u saobraćaju kao i učešća u saobraćaju vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole i vozila koja nemaju propisani broj registarskih oznaka.
1530 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Policija će u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore početi kampanju "Stop neregistrovanim vozilima", koja će trajati od 27. marta, do 15. aprila.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, cilj kampanje je sprječavanje učešća neregistrovanih vozila u saobraćaju kao i učešća u saobraćaju vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole i vozila koja nemaju propisani broj registarskih oznaka.

"Službenici Uprave policije su naime došli do saznanja o povećanju broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju, a čiji vlasnici nisu registrovali svoje vozilo ili nisu podnijeli zahtjev za registraciju vozila u roku koji je predviđen zakonom. Takođe, određeni broj vozila učestvuje u saobraćaju bez registarskih oznaka, odnosno bez propisanog broja registarskih oznaka (umjesto dvije – jedna, obično na prednjoj strani vozila ili umjesto tri – dvije, obično na prednjoj strani vučnog i na zadnjoj strani vučenog vozila), a nerijetki su slučajevi da su na vozilima istaknute neodgovorajuće registarske oznake napravljene od materijala protivno zakonskim propisima odnosno one koje nije izdao nadležni organ", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaju da će se kampanja realizovati na svim magistralnim i regionalnim putevima, naseljima, lokalnim putevima i ulicama, kao i na lokacijama na kojima se kontrola saobraćaja inače rijetko vrši.

Policija će kako se navodi postupati i po ostalim prekršajima iz poglavlja "registracija motornih i priključnih vozila“ – ZOBS na putevima, a posebna pažnja biće usmjerena i na sljedeće prekršaje:

  • omogućavanje drugom licu da upravlja neregistrovanim vozilom,
  • upravljanje vozilom koje nema propisane registarske oznake,
  • učešće tehnički neispravnih vozila u saobraćaju...

"Nerijetke su situacije da vozači u saobraćaju upravljaju vozilom na osnovu polise osiguranja i zapisnika o izvršenom tehničkom pregledu vozila, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, pa napominjemo da vozač ne može upravljati vozilom na osnovu naprijed navedene dokumentacije, već isključivo na osnovu važeće saobraćajne dozvole ili potvrde o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Iako cilj kampanje, u okviru koje će od strane saobraćajne policije učesnicima u saobraćaju biti podijeljeno 15.000 flajera, prvenstveno nije sankcionisanje nesavjesnih vozača već preventivno djelovanje, saobraćajni policajci će intenzivno kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalog, a ta vozila će biti isčljučena iz saobraćaja, a biće sankcionisani i drugi uočeni saobraćajni prekršaji", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas