Berane: Uručeni ključevi stanarima četiri nove zgrade za izbjeglice

"Nadam se da on predstavlja novi početak za vas i raduje me što danas mogu da podijelim tu sreću sa vama", kazao je Aivo Orav
1251 pregleda 2 komentar(a)
Jedna od novoizgrađenih zgrada, Foto: Tufik Softić
Jedna od novoizgrađenih zgrada, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 26.03.2019. 15:22h

U prisustvu gotovo kompletnog diplomatskog kora u Crnoj Gori, danas je u naselju Rudeš u Beranama obavljena uručenje ključeva za stanare nove četiri zgrade za izbjeglice sa ukupno devedeset i četiri stana.

Stanovi su izgrađeni kroz Regionalni stambeni program u Crnoj Gori koji sprovodi Razvojna banka Savjeta Evrope i, a vrijednost projekta u Beranama iznosi skoro četiri miliona eura.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da zna da su izbjeglice predugo čekale ovaj dan.

"Nadam se da on predstavlja novi početak za vas i raduje me što danas mogu da podijelim tu sreću sa vama", kazao je Orav.

On je dodao da je ponosan i što je Evropska unija najveći donator Regionalnog stambenog programa.

"Uvijek sam zadovoljan kada možemo da pokažemo da se EU fondovi koriste za konkretne promjene, u uvom slučaju za pomoć da se ljudima obezbijedi ono što većina nas uzima zdravo za gotovo, a to je krov nad glavom. Zahvaljujem se donatorima i partnerima, kao i Opštini Berane na zajedničkom uspjehu kojem danas svjedočimo. Takođe bih pohvalio i Vladu Crne Gore koja koordinira Regionalnim stambenim programom", kazao je Orav.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih država u Crnoj Gori Džudi Rajzen Rajnke pozdravila je prisutne na crnogorskom jeziku, a potom podsjetila da su SAD kroz ovaj program do sada uložile oko trideset miliona dolara.

"Više decenija nakon završetka radova na prostoru bivše Jugoslavije na hiljade ljudi se muči da pronađe adekvatno mjesto stanovanja i da se potpuno integriše u društvo. Kao što naši partneri dobro znaju SAD su uložile do danas kroz ovaj program oko trideset miliona dolara. Mi se radujemo daljoj saradnji na obezbjeđivanju daljeg pomaganja ranjive populacije i njihove integracije u društvo i ekonomske revitalizacije, naročito sjevera", kazala je ambasadorka SAD.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je završen četvrti takav projekat u Crnoj Gori i najavila podršku daljoj realizaciji Regionalnog stambenog programa "kako bi svaka izbjeglička porodica imala krov nad glavom".

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić podsjetio je da je Berane tokom nesrećnih ratnih vremena na prostorima bivše Jugoslavije mnogima bio druga kuća.

"Tada je, u jednom trenutku svaki četvrti stanovnik Berana bio raseljeno lice. I tada smo, polažući kamen temeljac, aprila 2017.godine, poslali poruku zajedništva i ljubavi. A danas možemo konačno i da kažemo da je desetinama porodica Berane jedina i istinska kuća, u kojoj su formirajući svoj novi život, ostvarili i prijateljske, kumovske, bračne i svake druge veze, i time praktično postali naši, odnosno svoji Beranci", kazao je Šćekić.

On je dodao da ovaj čin ima simboliku i šalje poruku, ne samo unutar naše Crne Gore, nego i dalje, „svim onim nesrećnim državama, koje su, zbog različitih razloga, bili suočeni sa tragičnim napuštanjem kućnih pragova stotina porodica koje su, zbog ratnih dešavanja bile prinuđene da traže svoj krov nad glavom i svoje parče slobodnog neba“.

"Naši evropski prijatelji su desetinama projekata na ovim prostorima, i konkretno u ovom gradu poslali snažnu poruku da je Beranama mjesto u porodici modernih, evropskih društava, i da naša država nema drugog do evropskog puta, koji se mora završiti članstvom u Evropskoj uniji", rekao je gradonačelnik Berana.

Na svečanosti u Beranama obratili su se i ambasadorka Velike Britanije Alison Кemp,ambasador Njamačke Roberta Vebera, ambasadorka Austrije Ana Janković, ambasadorka Bugarske Meglena Plugčiev, ambasador Hrvatske Veselk Grubišić, ambasador Mađarske Jozef Negeši, ambasador Poljske Artur Dmohovski, ambasador Slovačke Roman Hloben, otpravnika poslova ambasade Grčke Teodoris Mihalopulos, konzul Slovenije Stanka Štrukelj, zamjenik ambasador Italije Damian Rampini, Ambasadroka OEBS-a Maruse Daviet.

Prisustvovali su takođe i Plamena Halaceva, zamjenica ambasadora Evropske unije, kao i zamjenik direktora Razvojne banke Stefan Zelen, ambasador UNHCR gospodin Maris Daviea, kao i ministar u Vladi Crne Gore Кemal Purišić.

U ime raseljenika, odnosno izbjeglica koji su danas riješili stambeno pitanje, evropskim i američkim diplomatama i donatorima zahvalio stanovnik ovog naselja Mihailo Vujošević.

Nakon useljenja raseljenih lica u nove stambene jedinice, Opština Berane je dobila novih 90 stambenih jedinica u sadašnjim izbjegličkim naseljima Rudeš jedan i Rudeš dva za smještaj domicilnog stanovništva u stanju socijalne i stambene potrebe.

U Beranama i dalje utičište nalazi blizu četiri hiljade izbjeglica, što je vise nego u svim drugim gradovima na sjeveru zajedno. To je deset odsto ukupnog stanovništva ove sjeverne opštine.

Međunarodna zajednica je ranije u Beranama finansirala izgradnju tridesetak stanova za izbjeglice na brdu Balabanda, kao i još trideset kuća u naselju Riversajd.

Diplomate razgovarale sa rukovodstvom Berana

Evropske diplomate u Berane su došle zajednički, atutobusom i oni su se prije svečanosti dodjele ključeva izbjeglicama sastali u zgradi Opštine Berane sa predsjednikom ove opštine Dragoslvaom Šćekićem i njegom saradnicima.

Ambasador Aivo Orav je nakon tog sastanka izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, od domaćina čuo da je u beranskoj lokalnoj upravi nulta tolerancija na korupciju, za koju je kazao da predstvlja krupan problem u pristupanju Evropskon Uniji.

Predsjednik opštine je zahvalio na podršci koju Evropska unija kroz svoje fondove pruža Beranama i izrazio očekivanje da će se ta dobra praksa i saradnja nastaviti.

Galerija

Bonus video: