Građevinski fakultet odbio da vještači požar u Pljevljima

Za vještačenje požara u RTV, isti odgovor je stigao i od Građevinskog fakulteta iz Beograda i Instituta za materijale i konstrukcije
1231 pregleda 0 komentar(a)
Vatra progutala gotovo svu imovinu, Foto: Goran Malidžan
Vatra progutala gotovo svu imovinu, Foto: Goran Malidžan

Građevinski fakultet u Podgorici odbio je da vještači uzroke koji su doveli do požara na zgradi RTV Pljevlja kada je 22. maja prošle godine izgorjela kompletna imovina lokalnog javnog servisa.

Sudija Branko Pejović na jučerašnjem ročištu kazao je da je od dekana te ustanove dobio obavještenje da fakultet ne može ispoštovati naredbu suda jer mu to nije matična djelatnost i da nemaju kadra koji bi mogao obaviti vještačenje. On je kazao da je isti odgovor dobio i od Građevinskog fakuteta iz Beograda, a od Instituta za materijale i konstrukcije iz Beograda da odbijaju da vještače predmet iz tehničkih razloga.

Za izazivanje požara u kojem je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 118.000 eura optužen je radnik preduzeća “Vatrometi Vuković”, Podgoričanin Žarko Laković, koji je povodom Dana nezavisnosti ispaljivao vatromet sa zgrade.

Na predlog Lakovićevog advokata Radoša Kastratovića, sud je usvojio da dopunsko vještačenje uzroka požara utrdi Institut za preventivu, zaštitu na radu i protivpožarnu zaštitu iz Novog Sada. Dopunskom vještačenju usprotivio se tužilac Ivan Gačević koji smatra da su nalazi tri vještaka koji su bili angažovani da vještače u ovom predmetu svoje nalaze dali objektivno i stručno.

Na prethodnom ročištu krajem prošle godine vještak protivpožarne zaštite Radovan Popović kazao je da su požar izazvale kutije koje su nakon ispaljivanja ostale na krovu zgrade, koje, kako je istakao, Laković nije imao obevezu da ukloni ukoliko u odobrenju to od njega nije traženo. On je tvrdio da je Laković prilikom ispaljenja u potpunosti ispoštovao zakonsku procedure.

Za razliku od njega vještak građevinske struke Milan Raičević iz Bijelog Polja smatra da požar nije mogao doći sa spoljne strane zbog limenog krova na kojem nije bilo oštećenja.

Vještak elektro struke Milutin Ostojić isključio je mogućnost da je struja uzrokovala požar.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. jun.

Bonus video: