Budva: Mještanin iskopao rupu na putu, poziva Carevića da riješi problem

Predstavnik stanara koji su blokirali ulicu, Branko Franeta, poručio je nadležnima da oni samo traže bezbjedan put do njihovih kuća
6934 pregleda 3 komentar(a)
Iskopana rupa, Foto: Vuk Lajović
Iskopana rupa, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.03.2019. 11:52h

Stanari kuća i zgrada u dijelu naselja Podkošljun u Budvi, jutros su na sat vremena automobilima blokirali ulicu Kanjoša Macedonovića, u znak protesta jer Opština godinama unazad odbija da asfaltira i postavi uličnu rasvjetu ka njihovim domovima.

Do protesta je došlo jer i pored upornih pozivanja, opštinske službe ćuite i ne žele da riješe problem. A problem je nezamisliv u nekoj gradskoj zoni, a posebno u metropoli turizma

U uskoj bezimenoj ulici, čije uređenje stanari traže, jedan od mještana je na samom putu ispred svoje kuće iskopao rupu, deset metara široku i dva metara duboku, tako da je praktično onemogućen prolaz automobilima, kao ni kolima hitne pomoći ili vatrogasnim vozilima u slučaju opasnosti. Osim toga problem je i nastavak neuređenih stotinjak metara ulice sa takođe uskim prolazom.

I dok stanari tvrde da je zemlja izuzeta i da Opština može da uredi ulicu, mještanin Blažo Radonjić koji je iskopao rupu, tvrdi da je to njegova parcela, koju je kupio prije četiri decenije, te pozvao gradonačelnika Marka Bata Carevića, koji odbija da ga primi na razgovor, da se sastanu kako bi se postigao dogovor, jer će u suprotnom podići betonski zid, a svojim životima će braniti zemlju i neće dozvoliti da se taj dio asfaltira.

Prije nego što su mještani sa novinarima došli do lica mjesta, na protestu održanom na glavnom putu kroz naselje, oni su poručili da će nastaviti sa radikalnim mjerama, sve dok Opština ne bude napravila put.

Predstavnik stanara koji su blokirali ulicu, Branko Franeta, poručio je nadležnima da oni samo traže bezbjedan put do njihovih kuća.

„Svi prethodni pokušaji da riješimo problem, koji traje već više od 30 godina, ostali su bezuspješni, zbog čega smo se odlučili na ovakav radikalan potez. Pojavljuje se drastičan iskop do sredine ulice, i ostavljen je prolaz od nekih dva metra, kojim jedna mala vozila mogu proći. Na drugoj strani ulici, koja je problematična u dužini od nekih 100 metara, oko 15 metara je takođe neprohodnih. U pitanju su očigledno imovinsko pravni odnosi, koje mi ne možemo riješiti, već je nadležna Opština. Napravljeno je mnogo ulica, bulevara, magistrala, ali ova je ostala nuređena. Mnogo je puta obećavano, ali ništa nije urađeno“, kazao je Franeta.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ogluše o njihove zahtjeve, oni će nastaviti sa još drastičnijim proteszima.

„Zbog ovakvog puta trpi oko 30 porodica, koje ne mogu prići svojim domovima. Nemamo ni uličnu rasvjetu, veliki je rizik i za djecu i automobile, kada prolaze pored te rupe. Živimo u uslovima kao da smo u srednjem vijeku. Svi smo platili komunalije za gradnju kuću, valjda imamo pravo da živimo kao i svi ostali u ovom gradu“, kazao je Franeta.

Međutim, Radonjić je kazao da je on sa sestrama kupio plac i da je to njegovo isključivo vlasništvo.

„Dao sam komšijama kada su gradili kuće da prelaze preko moje zemlje, a ni hvala mi nijesu rekli. Imam dva sina, kojima morao stambeno pitanje da riješim, radio sam u „Budvanskoj rivijeri“, nijesam dobio ni stan ni plac. Ovo je jedino što sam ja kupio. Garantujem vam da preko mene i moja dva sina neće moći da niko prođe i gradi put. Ja tu hoću kuću da gradim jer imam i dva unuka, koje moram stambeno da obezbijedim“, poručio je Radonjić.

On je upozorio da ukoliko bilo ko dođe da asfaltira „glavom će platiti“.

„Ja sam vlasnik zemlje, i poručujem im - neka dođe taj koji misli ovuda da prođe. Ja zakazujem sastanak pet puta kod Bata Carevića, da me primi, i svaki put mi sekretarica kaže zvaće me. Nisu me zvali. Ako mene i sinove Carević ne primi u kancelariju i dogovorimo se, biće sve u redu. Ako se ne dogovorimo, podići ću zid i biće sve zagrađeno. Spreman sam za razgovor ali samo sa Batom Carevićem, sa ostalim ne“, naglasio je Radonjić.

Bulatović: U ponedjeljak počinje uređenje ulice, ako bude potrebno i policija će asistirati

Potpredsjenik Opštine Vladimir Bulatović (Crnogorska) došao je na lice mjesta i kazao da Opština upoznata sa zahtjevom građana da se ulica rekonstruiše i vrati u prvobitno stanje.

„Nažalost, ovaj problem dugo traje, proteklih mjeseci ustanovljeno je imovinsko pravno stanje na terenu. Ispostavilo se da postoji projekat ulice urađen još 2014. koji nije realizovan. Opština je u vlasništvu komplet projekta koji je urađen, revidovan, dat je plan za parcelaciju, izuzimanje zemljišta. Sekretarijat za komunalno stambene poslove uz pomoć Komunalne policije i inspekcije nije uspio da uvede izvođača u rad. U ponedjeljak je dat jasan nalog da se to mora uraditi i da se uz pomoć Komunalne policije i asistencije pripadnika CB Budva izvođač počne sa radom i ulica vrati u prvobitno stanje, kako bi mogla da bude asfaltirana i, jer je to predviđeno ovogodišnjim Programom uređenja“, kazao je Bulatović.

Bonus video: