Zbog lažnih bolovanja postupci protiv 15 izabranih ljekara

Tri doktora sankcionisana novčano, najviše prepisanih privremenih spriječenosti za rad je u podgoričkom Domu zdravlja
16015 pregleda 1 komentar(a)
Dva ljekara novčano kažnjena u Podgorici, jedan na Cetinju: Dispanzer podgoričkog Doma zdravlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dva ljekara novčano kažnjena u Podgorici, jedan na Cetinju: Dispanzer podgoričkog Doma zdravlja, Foto: Arhiva "Vijesti"

Uprava podgoričkog Doma zdravlja pokrenula je postupke protiv 14 izabranih ljekara zbog sumnje da su nezakonito propisivali bolovanja pacijentima, saznaju “Vijesti”.

Jedan izabrani ljekar cetinjskog Doma zdravlja takođe je novčano sankcionisan nakon postupka pokrenutog zbog nezakonitog davanja bolovanja.

Prema nezvaničnim informacijama, devet ljekara je upozoreno, a protiv četiri su pokrenuti disciplinski postupci - dva su sanckionisana novčanom kaznom, a dva opomenom. Za jednog ljekara se čekaju rezultati pokrenutog postupka.

Iz Ministarstva zdravlja za “Vijesti” su kazali da je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova u dijelu utvrđivanja privremene spriječenosti za rad formirana krajem 2017. Komisija kontroliše nezakonito propisivanje bolovanja i stalno prati ustanove kako bi spriječila zloubotrebu ove mjere.

“Komisija nema zakonsku mogućnost sankcionisanja ljekara, već isključivo djeluje preventivno i na licu mjesta upozorava ljekare o napravljenim propustima ukoliko postoje. O utvrđenim nepravilnostima upoznaje ministra zdravlja, koji dalje obavještava direktora ustanove i zahtijeva pokretanje disciplinskog postupka protiv ljekara, kako bi se utvrdila odgovornost”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja.

Napominju da je od početka rada, Komisija kontrolisala ustanove na osnovu zahtjeva poslodavaca, ali da će to raditi i metodom slučajnog uzorka.

“Do sada su kontrolisani domovi zdravlja u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Cetinju, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Danilovgradu, Pljevljima i Beranama.

“Do sada je ukupno obrađeno 126 zahtjeva, od čega je 69 neosnovanih, a 57 ih je opravdano. Za neosnovane zahtjeve odgovorni su i poslodavci, jer nijesu upoznati sa zdravstvenim statusom zaposlenih, pa podnose zahtjeve za kontrolu lica koja su opravdano odsutna zbog bolesti”, ističu iz Ministarstva zdravlja.

Napominju i da se kontrola bolovanja obavlja na osnovu uvida u elektronski karton osiguranika kod izabranog ljekara.

“Prilikom kontrole, komisija vrši uvid u izvještaje ljekara specijalista, izvještaje konzilijuma, kao i u rješenja o odobravanju privremene spriječenosti za rad Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO)”, pojasnili su iz resora zdravlja.

Od početka 2019. samo pet pritužbi

Komisija je u saradnji sa FZO unaprijedila rad komisije: ”Sad se prije najave kontrole ustanove dostavljaju podaci i Fondu, kako bi njegove filijale pripremile cjelokupnu dokumentaciju i omogućile uvid u rješenja kojima je odobravano bolovanje.

“Od početka 2019. bilo je pet zahtjeva, od čega u februaru tri. To je sedam puta manje u odnosu na isti period 2018”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: