I Crna Gora dio globalne kampanje

Sat za planetu je globalna kampanja za borbu protiv klimatskih promjena kojoj se od 2007. godine, kada je prvi put organizovana, pridružio veliki broj pojedinaca, organizacija i gradova
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2018. 11:44h

NVO Green Home je po deveti put učestvovala u najvećoj volonterskoj kampanji Sat za planetu.

Ove godine proslava Sata za Planetu organizovana je u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode (WWF), dok su se centralnom događaju na Trgu Nezavisnoti priključile organizacije Biciklo.me i Forum MNE i plesne škole Stage, Beauty i UMS.

Članovi pomenutih plesnih škola svojim plesom su poslali snažnu poruku koliko je važno čuvati životnu sredinu, takođe je organizovana i promotivna noćna biciklistička vožnja. Svjetla su ugašena na Trgu nezavisnosti i mostu Milenijum u periodu od 20:30 do 21:30 časova.

Sat za planetu je globalna kampanja za borbu protiv klimatskih promjena kojoj se od 2007. godine, kada je prvi put organizovana, pridružio veliki broj pojedinaca, organizacija i gradova.

Ovom kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o racionalnom korišćenju energije ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je gašenje svjetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način.

Ovogodišnjoj kampanji pridružilo se 16 opština - Šavnik, Danilovgrad, Bijelo Polje, Petnjica, Herceg Novi, Mojkovac, Tivat, Pljevlja, Kotor, Berane, Budva, Bar, Niksić, Cetinje, Rožaje, Podgorica.

Kampanju su podržale i kompanije: Porto Montenegro, The Capital Plaza,Verde complex, Telenor, Telekom, Hilton, Tržni centar Delta City, TV Vijesti, RTCG i Montenomaks.

U centralnom događaju gašenja svijetla u Crnoj Gori ostvarena je ušteda u procentu od 5 odsto u odnosu na očekivanu ukupnu potrošnju električne energije u cijeloj zemlji.

Galerija

Bonus video: