"Samo dva ministarstva najavila planirane javne rasprave za ovu godinu"

Na današnji dan, spisak akata za javnu raspravu za 2019. imaju samo Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo pravde
698 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Više od polovine ministarstava u Vladi Crne Gore se ne pridržava zakonske obaveze da objavi program rada za tekuću godinu, dok su svega dva ministarstva objavila spisak zakona i strategija o kojima će tokom 2019. godine organizovati javne rasprave, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

"Za kvalitetno učešće javnosti u kreiranju javnih politika jedan od važnih preduslova je planiranje i priprema za javne rasprave i konsultacije, posebno kada su u pitanju složene teme. Da bi građani i građanke mogli da daju svoj puni doprinos, prije svega moraju da znaju šta organi planiraju te godine da rade. Iz toga proizilazi i zakonska obaveza organa državne uprave i nosilaca javnih ovlašćenja da imaju službenu internet stranicu, na kojoj će između ostalog biti objavljen program rada za tekuću godinu. (član 51 Zakona o državnoj upravi, Informisanje o radu)", kazali su iz IA.

Do 27. marta, dodaju, od 17 ministarstava, svega sedam je ispunilo zakonsku obavezu.

"Sledećih sedam ministarstava imaju objavljen Program/plan rada za 2019. godinu: Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministartsvo javne uprave, Ministarstvo pravde, Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete", navode iz IA.

Situacija je, kako su kazali, još gora kada je u pitanju obaveza ministarstava da javnosti predloče plan akata na kojima će se te godine raditi.

Iz Instituta alternativa ističu da je Uredbom o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija propisana obaveza ministarstvima da najkasnije 15 dana nakon donošenja programa rada na svojoj internet stranici i portalu e-uprave objave spisak zakona i strategija o kojima će u njihovoj pripremi sprovesti javnu raspravu sa drugim važnim informacijama.

Na današnji dan, kako su kazali iz IA, spisak akata za javnu raspravu za 2019. godinu imaju samo dva ministarstva: Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo pravde.

"Sagledavajući ozbiljnost sa kojom ministarstva nastoje kreirati prostor za učešće javnosti, ne začuđuje podatak o broju građana koji komentarišu nacrte dokumenata na portalu e-upave, kojih je bilo svega dva u 2018. godini, prema zvaničnim Vladinim podacima", kazali su iz IA.

Zaključuju da unaprijeđeni elektronski servis za javne konsultacije, koji je predstavljen početkom marta, nije dovoljan ako ministarstva ne pokazuju stvarnu volju da omoguće javnosti da smisleno učestvuje, kroz pravovremenu najavu javnih rasprava čije se sprovođenje očekuje tokom ove godine.

Bonus video: