Određivaće brojnosti jegulje u Skadarskom jezeru

“Često izlovljavaju ogromne količine ribe nelegalnim i zabranjenim sredstvima - upotrebom eksploziva, osti i struje. Tako nesavjesno ponašanje ima za posljedicu ugrožavanje ribljeg fonda Skadarskog jezera, dok su neke vrste riba dovedene na korak od biološkog minimuma pa čak i do izumiranja”, kazao je student Miloš Džiknić
959 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

Crnogorsko društvo studenata biologije iz Podgorice u saradnji sa Ekološkim udruženjem mladih "Zeleni centar" iz Nikšića realizuje projekat određivanja populacionog stanja jegulje u Skadarskom jezeru. U istraživačkom timu su studenti biologije Jelena Brnović i Miloš Džiknić.

Prema riječima Brnović pored prikupljanja podataka potrebnih za određivanje stanja populacije jegulje u Skadarskom jezeru, biće organizovane i naučno edukativne radionice.

“Cilj nam je da se što veći broj ljudi uključi u dalja istraživanja radi uspostavljanja monitoringa koji omogućava zaštitu, kako same jegulje, tako i ostalog ribljeg fonda u Skadarskom jezeru. Samim tim na ovaj način se doprinosi širenu spoznaje o velikim posljedicama koje za sobom ostavlja krivolov", kazao je Brnović.

Džiknić je kazao da je jedan od faktora koji ugrožava opstanak jegulje nelegalni ribolov.

“Često izlovljavaju ogromne količine ribe nelegalnim i zabranjenim sredstvima - upotrebom eksploziva, osti i struje. Tako nesavjesno ponašanje ima za posljedicu ugrožavanje ribljeg fonda Skadarskog jezera, dok su neke vrste riba dovedene na korak od biološkog minimuma pa čak i do izumiranja”, kazao je Džiknić.

Na brojnost jegulja, kako je istakao, utiču i sve fizičke prepreke kao što su brane i mini hidroelektrane, kao i neodgovoran izlov staklastih jegulja za potrebe vještačkog uzgoja.

Podsjetio je da je evropska jegulja globalno ugrožena vrsta koja je tek 2010 godine stavljena na IUCN crvenu listu ugroženih vrsta, kao i das u podaci o stanju njene populacije u Crnoj Gori veoma oskudni.

Projekat je finansiran od strane Raford fondacije, a podržali su ga strane Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Bonus video: