Protest studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta: Radikalizacija protesta ako se ne dozvoli javni čas

Kako je kazala Ljubica Simonović, sa Filološkog fakulteta, javni čas je bio zamišljen kao čin iskazivanja opšteg nezadovoljstva stanjem na Univerzitetu i donošenjem jedinstvenog zaključka studenata i profesora
2239 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta studenata, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta studenata, Foto: Svetlana Mandić

Nezadovoljni što im dekani Filozofskog i Filološkog fakulteta iz Nikšića nijesu dozvolili da održe javni čas u amfiteatru, grupa studenata ta dva fakulteta je u holu zgrade, ispred dekanata, održala kraći protest uz poruku da će narednog četvrtka, kada je Dan studenata, radikalizovati protest ukoliko im ponovo ne bude dozvoljeno organizovanje javnog časa.

Podršku studentima prisustvom je dalo nekoliko profesora i asistenata, dok se u sali pored održavala sjednica Vijeća Filološkog fakulteta.

Kako je kazala Ljubica Simonović, sa Filološkog fakulteta, javni čas je bio zamišljen kao čin iskazivanja opšteg nezadovoljstva stanjem na Univerzitetu i donošenjem jedinstvenog zaključka studenata i profesora.

Ona je pročitala razloge zbog kojih im novoizabrana dekanica Filološkog fakulteta, Tatjana Jovović, nije dozvolila održavanje javnog časa, a jedan od njih je bio da to traži grupa studenata, koja nije formalno zvanično studentsko tijelo.

“Dopis od grupe studenata se ne smatra validnim budući da smo samo to, grupa studenata? Valjda ste vi ovdje zbog nas, a ne mi zbog vas. Svaki student treba da ima pravo slobode govora i mogućnost da se udruži i organizuje javni čas i pozove svoje kolege i profesore da prisustvuju. Amfiteatar pripada i studentima", poručila je Simonović.

Ona je poručila da svaka grupa studenata treba i ima pravo da na svome fakultetu organizuje javni čas, kao i da oni izražavaju nepovjerenje prema studentima koji ih predstavljaju.

Istakla je i da su provjerili raspored predavanja i vidjeli da je amfiteatar slobodan u terminu kada su htjeli da organizuju javni čas, te time, kako je kazala, ne bi ometali održavanje nastave.

Dekanica im je odgovorila da su "problemi koji postoje a odnose se na infrastrukturu zgrade detektovani" i da će biti sanirani.

"Od službe dekanata Filozofskog fakulteta smo takođe dobili negativan odgovor koji je i više nego nezadovoljavajući, budući da se nisu udostojili ni objasniti zbog čega se konkretno javni čas ne može održati, navodeći da je po srijedi "niz nedostataka" i ništa više, a da se za dalje informacije lično obratimo dekanatu", kazala je Simonović.

Ona je pozvala kako studente, tako i profesore i dekanat, da svi dođu narednog četvrtka i na javnom času, za koji se nada da će biti održan, iznesu svoje stavove povodom mnogih problema sa kojima se susreću.

Danilo Vujačić, govoreći ispred grupe studenata sa Filozofskog fakulteta, kazao je da bi na javnom času svaki student bio u mogućnosti da iznese svoja zapažanja povodom opšteg stanja na fakultetu, Univerzitetu, ali i u društvu i na taj način bi se "suprostavili sveopštoj pasivizaciji studenata".

"Želimo da se zajedničkim bavljenjem problemima i bespoštednom kritikom postojećeg stanja, pokrenemo i podstaknemo promjene. Nezadovoljni smo stanjem i želimo da se nešto mijenja. Međutim, promjenama, kao i uvijek, na putu stoje svi oni konformisti koji su uljuljkani u postojeće stanje stvari i koji svoju pasivnost šire kao gubu na nas studente. To su oni koji žele da studenti uopšte ne misle", kazao je Vujačić.

Prema njegovim riječima, dekanatu aktivnost studenata ne odgovara.

"Njima, po svemu sudeći, odgovaraju pasivni, uljuljkani studenti koji ne mare za svoju kuću, koji ne mare za svoje sjutra i koji poslušno slijede uzaludnost i fatalizam ove ustanove u kojoj smo se okupili. Žele da ćutimo i trpimo njihovo nehajanje za bilo kakvim zdravim promjenama. Oni ne žele promjene. Ako nam dekanat opet ne dozvoli da održimo javni čas, kao posljedicu diktature nad istinom, ovaj bunt će biti radikalizovan do ispunjenja zahtjeva", poručio je Vujačić.

Grupa studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta je i prošlog četvrtka održala protest u znak nezadovoljstva što je policija pokušala da ih spriječi da dođu u Podgoricu i podrže kolege koji su organizovali studentsku skupštinu ispred Rektorata.

Oni su tada poručili da zahtijevaju depolitizaciju Univerziteta i rješavanje nagomilanih studentskih problema.

Bonus video: