Greške u obračunima čak 340.000 eura

Osim državnih ustanova, kontrolisani i privatnici - najviše “Codra” i “Hipokrat”. FZO im tokom 2018. umanjivao fakture
7164 pregleda 0 komentar(a)
Fond zdravstva Podgorica, Foto: Boris Pejović
Fond zdravstva Podgorica, Foto: Boris Pejović

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) lani je umanjio fakture zdravstvenih ustanova za 339.916 eura zbog pronađenih nepravilnosti, a prilikom kontrola privatnika koji imaju zaključen ugovor sa tom institucijom poseban akcenat bio je na klinikama „Codra“ i „Hipokrat“.

U izvještaju o radu FZO, na čijem je čelu Sead Čirgić, piše da su tokom 2018. godine sproveli 307 kontrola u 384 zdravstvene ustanove.

„U 2018. godini vršena je kontrola ispunjenja ugovorenih obaveza privatnih zdravstvenih ustanova sa kojima Fond ima sklopljen ugovor, sa posebnim akcentom na kontrolu izvršenja ugovorenih obaveza u privatnim zdravstvenim ustanovama Codra i Hipokrat“, navodi se u izvještaju.

Iz FZO su naglasili da kontrole imaju važnu ulogu, kako u smislu monitoringa nad zdravstvenom zaštitom, tako i u smislu ukazivanja na obavezno zakonito poslovanje i na praćenje ispunjavanja obaveza kroz obim i sadržaj pruženih medicinskih usluga...

U tursku kliniku Acibadem upućeno 345 pacijenata

Za dvanaest mjeseci prošle godine u inostranstvo je, ne računajući ustanove iz Srbije sa kojima FZO ima ugovor, upućeno 639 osiguranika na pregled ili operaciju. Ukupno 345 upućeno u tursku bolnicu Acibadem - na PET skener 283 pacijenata, na Gamma knife (gama nož) proceduru šestoro, na IMRT zračenje 13 pacijenata, Cyberknife (sajber nož) troje, a na razna liječenja 40 osiguranika. Preostalih 294 pacijenata upućeni su u Belgiju, Francusku, Njemačku, Holandiju, Republiku Srpsku, SAD, Sloveniju, Veliku Britananiju i druge države. „Po osnovu ovih upućivanja odrađeno je ukupno 554 predmeta na ime obračuna troškova liječenja i putovanja osiguranih lica i njihovih pratilaca“, navodi se u izvještaju.

Prema dokumentu FZO, ta ustanova je i u 2018. godini nastavila dugogodišnju saradnju sa ustanovama u Republici Srbiji. Ugovori su obnovljeni sa Kliničkim centrom Srbije, Institutom za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Vojno-medicinskom akademijom, Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, KBC „Zvezdara“, Institutom za neonatologiju, Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, Univerzitetskom dječijom klinikom u Tiršovoj, Ginekološkom akušerskom klinikom „Narodni front“, Kliničkim centrom Kragujevac, Specijalnom bolnicom za liječenje bolesti štitaste žljezde „Čigota“ Zlatibor, za pružanje usluga iz djelokruga rada ovih zdravstvenih ustanova, po predlogu konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

„Ugovorna saradnja nastavljena je i sa ‘MB Gamma trade’ - očnom protetikom, koja takođe pruža najsavremenije metode liječenja u domenu očne protetike“. FZO je lani produžio saradnju i sa 10 srbijanskih ustanova, sa kojima je prvi put potpisao ugovore godinu ranije.

Novi ugovori u 2018. zaključeni su sa još Institutom za plućne bolesti Vojvodine, Institutom za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica i sa Biološkim fakultetom iz Beograda – Centrom za humanu i molekularnu genetiku, gdje se rade analize biološkog materijala osiguranika, koji se šalje putem DHL pošte u organizaciji KCCG. Iz FZO su pojasnili da se osiguranici upućuju vani za stanja i oboljenja koja ne mogu da se liječe ili dijagnostifikuju u Crnoj Gori na predlog nadležnog konzilijuma KCCG.

„Ukoliko liječenje oboljenja ili dijagnostička metoda ne može da se sprovede u zdravstvenim ustanovama Republike Srbije, osiguraniku se predlaže liječenje u drugim državama“, navodi se u izvještaju.

Građani predali oko 52 hiljade zahtjeva za pomagala

Prema izvještaju FZO, filijale te institucije lani su obradile 277.769 zahtjeva građana. Polovina svih zahtjeva odnosila se na pravo na troškove prevoza pacijenata koji su putovali kako bi dobili zdravstvenu uslugu.

Oko 52.000 zahtjeva obrađeno je po osnovu prava na pomagala, a 3.662 po osnovu prava na liječenje u Srbiji. Po osnovu prava na refundaciju sredstava za ljekove i zdravstvene usluge bilo je 6.558 zahtjeva.

Prema izvještaju, specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju u 2018. godini građani su tražili 4.223 puta.

FZO je u 2018. godini pokrenuo 182 postupka naknade štete, odnosno troškova pružene zdravstvene zaštite, koja je posljedica povrede osiguranika tokom saobraćajnih nezgoda. Okončana su 132 postupka, a 50 je u toku.

“Od 50 postupaka koja su u toku, za osam su podnijeti regresni zahtjevi prema osiguravajućem društvu po kojem osnovu se očekuje naknada štete u ukupnom iznosu od 17.626,06 eura, dok se za 42 postupka očekuju zapisnici o uviđaju saobraćajne nezgode, obavještenje nadležnog tužilaštva o krivici učesnika saobraćajne nezgode ili podatak od MUP-a o osiguravajućem društvu i broju polise osiguranja, pa će se po dobijanju istih izvršiti dalja procedura. Dakle, u 2018. godini, prema internoj evidenciji, okončana su 163 postupka naknade štete i po tom osnovu prikupljena su sredstva u ukupnom iznosu od 50.411,70 eura”, piše u izvještaju FZO.

Bonus video: