Bošković: Upad u Američku ambasadu izolovani incident, Vojska će patrolirati na granici zajedno s policijom

Prema njegovim riječima, Crna Gora mnogo doprinosi sprovođenju globalnog mira, kako u misijama pod okriljem NATO-a, tako i pod okriljem Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN)
4055 pregleda 9 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Printscreen
Predrag Bošković, Foto: Printscreen

Vlada i institucije su spremne da zaštite diplomatska predstavništva, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, navodeći da je slučaj upada jednog tražioca azila u Američku ambasadu u Podgorici izolovani incident.

U petak je u dvorište Američke ambasade u Podgorici, oko deset sati i 45 minuta, upala jedna osoba, koja je potom predata crnogorskoj policiji.

Bošković je, tokom gostovanja u Otvorenom studiju Glasa Amerike, na pitanje da li smatra izolovanim incidentom slučaj upada jednog tražioca azila u ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici odgovorio potvrdno.

„Svakako da smatram izolovanim incidentom. Vi znate da je Crna Gore prošle godine imala značajno veći priliv migranata nego 2017. i da je taj trend nastavljen i u ovoj godini“, rekao je Bošković.

Zbog toga, kako je naveo, Vrhovni savjet odbrane je odlučio da Vojska Crne Gore (VCG) patrolira na granici zajedno sa policijom, kako bi se preduprijedili nelegalni ulasci na teritoriju države.

„Ponavljam da su Vlada Crne Gore i institucije spremne da zaštite naša diplomatska predstavništva i tako će biti i ubuduće“, poručio je Bošković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora mnogo doprinosi sprovođenju globalnog mira, kako u misijama pod okriljem NATO-a, tako i pod okriljem Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN).

Bošković je dodao da će tokom ove godine Crna Gora svakako biti dio misije u Iraku.

„Potrebno je završiti određene administrativne procedure u Crnoj Gori, kao i izbor samih pozicija za slanje crnogorskih vojnika. U svakom slučaju to je od interesa ne samo za međunarodnu zajednicu, već jednako i za VCG“, naveo je on.

Na pitanje da li je planirano povećanje broja vojnika u postojećim misijama, kao što je na primjer ona na Kosovu, Bošković je odgovorio da je Crna Gora prošle godine značajno povećala učešće u međunarodnim misijama.

„U Avganistanu smo naše učešće povećali za blizu 70 odsto, na Kosovu sada imamo dva vojnika, kao štabna elementa. Nijesmo planirali povećavanje, ali svakako pratićemo situaciju. Ako se ukaže neka potreba, koja je od našeg interesa, svakako ćemo i reagovati“, kazao je on.

Na pitanje koliko bi eventualna promjena granica uticala na bezbjednost Balkana, Bošković je odgovorio da je činjenica da je taj prostor jedno trusno područje i zbog toga treba imati u vidu da bilo koja promjena granica može izazvati mnogo veću nestabilnost, nego stabilnost.

„Naravno da ćemo uvijek podržati dogovor Beograda i Prištine“, rekao je Bošković.

On je kazao da je optimista po pitanju dogovora između Beograda i Prištine, imajući u vidu relativno nov primjer dogovora Sjeverne Makedonije i Grčke.

„Gledajući samo dvije godine unazad siguran sam da niko nije mogao ni da pretpostavi da može da dođe do jednog tako kvalitetnog dogovora kao što je napravljen između te dvije države“, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, to može biti dobar primjer za sve države u regionu, kako hrabri političari mogu da ostave razlike sa strane i naprave nešto što je od interesa za čitav region.

Na pitanje da li smatra da je NATO stabilan, Bošković je odgovorio da je Alijansa na vrlo stabilnim nogama i da to pokazuje iz dana u dan, prisustvom na raznim teritorijama.

„Siguran sam da NATO ima budućnost. Ono što je nama u regionu veoma bitno je da vrata budu otvorena kako bi cio region integrisao i na taj način nesigurnost i nestabilnost ostale po stani“, zaključio je Bošković.

Bonus video: