Srđan Vukadinović zloupotrijebio službeni položaj?

U Tuzli potvrđena optužnica protiv crnogorskog profesora zbog stalnog radnog odnosa u dvije države, on poručuje da će i tamošnje “optužbe proći kao one u CG”
14356 pregleda 5 komentar(a)
Srđan Vukadinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Vukadinović, Foto: Arhiva "Vijesti"

Opšinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv profesora Srđana Vukadinovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, potvrdio je za “Vijesti” portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Crnogorski sudovi su 2017. presudili da je UCG Vukadinoviću nezakonito dao otkaz nakon što su otkrili da godinama radi na Univerzitetu u Tuzli, a isplaćeno mu je preko 30.000 eura odštete.

Vukadinović je juče “Vijestima” kazao da će i “i optužbe u Tuzli proći kao one u Crnoj Gori”.

Arnautović, međutim, naglašava da se Vukadinoviću “stavlja na teret krivično djelo zloupotreba službenoog položaja i ovlašćenja”.

“Radi se o periodu od 2012. do oktobra 2016. On je kao prodekan za nastavu i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Univeziteta u Tuzli pribavio sebi korist u vidu nepripadajućeg dijela plate. Prekršio je podzakonske propise i svoj ugovor o radu na toj ustanovi, i bez odobrenja Senata za angažman na drugoj ustanovi, bio je u stalnom radnom odnosu i na Univerzitetu u Tuzli i na Univerzitetu Crne Gore (UCG)”, kazao je Arnautović.

Bivša rektorka UCG Radmila Vojvodić je 2015. potpisala otkaz Vukadinoviću zbog toga što je godinama, bez odobrenja Senata Univerziteta Crne Gore radio na Univerzitetu u Tuzli.

Vukadinović je tužio UCG i dobio spor, ali i naknadu štete od preko 20.000 eura, odnosno preko 30.000 kad se uračunaju kamate i sudski troškovi.

Arnautović najavljuje mogućnost da tuzlanski tužioci, tokom glavnog pretresa, zatraže od crnogorskih ustanova i institucija dokumentaciju o tome šta se dešavalo u Crnoj Gori. Kaže i da nijesu imali informaciju da su crnogorski sudovi presudili u korist Vukadinovića, te da je dobio i odštetu.

“O tome ću obavijestiti tužioca, to je važna činjenica za ovaj predmet”, kazao je Arnautović.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Vukadinoviću izrekne mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora na ovoj akademiji, kao i na svim drugim visokoškolskim ustanovama u BiH u periodu od pet godina, te da mu bude oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Nekadašnji docent na UCG često je prisutan u crnogorskoj javnosti, jer ga provladini mediji promovišu kao političkog analitičara.

“Kad sam dobio proces protiv Univerziteta Crne Gore, vas to nije interesovalo, vi samo objavljujete optužnice”, kazao je juče Vukadinović “Vijestima”.

Vukadinović je jedan od četiri univerzitetska nastavnika koji su zbog duplog radnog odnosa, zasnovanog i na crnogorskom državnom Univerzitetu i na ustanovama u državama u okruženju, dobili 2015. otkaz na UCG. Sa UCG su tada saopštili da je Vukadinović bio najdrastičniji primjer kršenja radnog zakonodavstva.

“Rektor Radmila Vojvodić je na početku mandata pokrenula ovo pitanje i ispostavilo se da je Srđan Vukadinović poseban slučaj u odnosu na ostale nastavnike sa dvostrukim radnim odnosom, jer za razliku od njih, jedino on nije imao ugovor o radu... Vukadinović sakriva od javnosti ključnu činjenicu: da je istovremeno bio u radnom odnosu na UCG, istina sa neregulisanim radnim statusom, i u istovremenom radnom odnosu na Univerzitetu u Tuzli, još od 1. aprila 2002. godine do danas, što je zvanično potvrđeno i od strane ove institucije. Taj pravni kuriozitet izdvojio ga je iz grupe univerzitetskih nastavnika istog spornog statusa i omogućio mu poseban sudski spor...”, saopšteno je u septembru 2017. sa UCG.

Tada su saopštili i da mu je ponuđen ugovor o radu na UCG, na koji je svojim potpisom morao konačno priznati da je to jedini radni odnos koji obavlja.

“Vukadinović je potpisao ugovor, međutim, nakon traženja izjašnjenja da li je u radnom odnosu na drugom univerzitetu, Vukadinović nije dostavio odgovor već svoj otkaz. Nije bilo druge jer je tuzlanski Univerzitet već to potvrdio Univerzitetu Crne Gore”, tvrdili su iz Rektorata tada.

Iz Rektorata UCG, na čijem je čelu sada Danilo Nikolić, juče nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” u vezi sa optužnicom protiv Vukadinovića u Tuzli.

CGO: I tužilaštvo i UCG ga štitili 2013.

Saradnica na programima u Centru za stručno obrazovanje Mira Popović ocijenila je da je “samo u Crnoj Gori pravno moguće ono što nije realno moguće, i obrnuto”.

Podsjetila je da je ta NVO još 2013. tužiocima prijavila Vukadinovića, ali da su ga tada štitili i tužilaštvo i UCG.

“Imao je paralelne radne angažmane u punom radnom vremenu u dvije države, a jasno je i laiku da jedna osoba ne može biti istovremeno na dva mjesta i nema tih pravnih vratolomija kroz koje se može dokazati suprotno. Osim ako nije riječ o crnogorskom pravosuđu koje je donijelo jednu krajnje nerazumljivu i kontradiktornu presudu u korist Vukadinovića, a koja je morala predmet ozbiljnih analiza i nadležnih sudskih instanci”, kazala je Popovićeva.

Ističe i da će biti “vrlo zanimljivo vidjeti ishod postupka u BiH”.

“Ali i čuti stav rukovodstva UCG i da li je ikada utvrdilo odgovornost za štetno postupanje sopstvenih službi u slučaju Vukadinović, kao i zašto sličan postupak UCG nije inicirao protiv Vukadinovića ovdje”, zaključila je ona.

Bonus video: