Tužilaštvo ispituje moguće zloupotrebe Jočića ili revizora

Ljekarska komora raskinula ugovor sa Radomanom, koji je vratio novac. Institut sertifikovanih računovođa tvrdi da je revizor radio nezakonito
573 pregleda 8 komentar(a)
Đoko Jočić, Foto: Luka Zeković
Đoko Jočić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2018. 07:40h

Institut sertifikovanih računovođa najavio je da će protiv Dušana Radomana koji je radio reviziju finansijskih izvještaja Ljekarske komore dok je na njenom čelu bio Đoko Jočić, podnijeti krivičnu prijavu jer se lažno predstavljao kao ovlašćeni revizor.

Ljekarska komora je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavila reviziju u kojoj je Radoman utvrdio finansijske zloupotrebe u toj instituciji za vrijeme mandata Jočića, ali je njenu validnost osporio Institut računovođa, dok se SDT nije oglašavao tim povodom.

Generalni sekretar Instituta Igor Pavićević “Vijestima” je rekao da Radoman posjeduje serfitikat, koji je nevalidan sa aspekta Zakona o reviziji i licence za ovlašćenog revizora, koju izdaje Ministarstvo finansija.

On je rekao da su se povezali sa LJKCG, koja im je, kako je kazao, dostavila ugovor sa Radomanom, u kojem se predstavlja kao ovlašćeni revizor i prihvata da radi reviziju po međunarodnim standardima.

“Utvrdili smo da je izvještaj, sa aspekta revizije, urađen neprofesionalno. Napravljen je zajedno za tri godine, a izvještaj se ne radi tako, već pojedinačno za svaku godinu...”, rekao je.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Radomanom, niti sa Institutom računovođa i revizora koji je navodno izdao licencu.

O slučaju Radomana prije tri dana obaviješteno je Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Darko Radunović, saopšteno je “Vijestima” iz tog resora. Oni su kazali da će prikupiti sve podatke, “nakon čega bi se stekli uslovi za dostavljanje prikupljenih podataka i drugim nadležnim organima na ocjenu i nadležno postupanje”.

Predsjednik LJKCG Aleksandar Mugoša “Vijestima” je saopštio da je ugovor o saradnji sa Radomanom raskinut i da je navodni revizor uputio pismo izvinjenja i vratio novac Komori koja je na taj način “obeštećena”.

Mugoša je kazao da se za reviziju obratio Državnoj revizorskoj instituciji, gdje mu je rečeno da nije uobičajena praksa da ustanove takvog tipa same traže reviziju finansijskog poslovanja kod te institucije.

“Dušan Radoman se sam javio, dostavio sertifikat i ponudio da uradi reviziju finansijskih iskaza... Komora nije dostavljala Izvještaje o finansijskom poslovanju više godina”, istakao je Mugoša.

On je objasnio da izvještaj koji je Radoman radio bio na internet stranici LJKCG, dostupan svim kolegama i javnosti više od mjesec.

“Nakon što je SDT započeo sa ispitivanjem delegata, koji su na Izbornoj skupštini Komore glasali za moj izbor, Izvještaj o finansijskim iskazima Ljekarske komore uputio sam Ministarstvu zdravlja i SDT-u, iz razloga da ne bih, u nekom eventualnom slijedu događaja bio optužen da nešto prikrivam”, istakao je Mugoša.

Mugoša je rekao da je nakon reagovanja Instituta, uspostavio kontakt sa Institutom i započeo postupak izrade nove revizije finansijskog poslovanja.

Da li je Radoman doveden u zabludu?

Igor Pavićević je juče kazao da će se u postupku pokazati da li je Radoman bio doveden u zabludu jer posjeduje sertifikat, koji mu je ranije izdala druga isntitucija - Institut za računovodstvo i reviziju.

“Ne možemo da kažemo da iza toga stoji Institut računovođa i revizora jer je moguće da je sertifikat falsifikovan. Ali, u daljoj proceduri će se utvrditi da li je Radoman doveden u zabludu ili je učestvovao u falsifikovanju tog dokumenta”, rekao je Pavićević.

Bonus video: