Pred seksualnim nasiljem ne treba zatvarati oči

Istraživanja pokazuju, podsjećaju iz SOS telefona, da je u 91 odsto slučajeva žena silovana od njoj poznate i bliske osobe, kao i da na jedan prijavljeni slučaj silovanja ide 20 neprijavljenih
580 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije
Sa akcije

Kako bi studentima Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću skrenuli pažnju na seksualno nasilje NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja organizovao je javnu akciju tokom koje su dijelili brošure sa informacijama o pomenutom problemu, na koji način ga prepoznati i kako reagovati, koje vrste seksualnog nasilja postoje.

“Dosadašnja saznanja ukazuju da veliki broj studentkinja i studenata poznaje osobu koja je doživjela seksualno nasilje i da se ono dešava u njihovom socijalnom okruženju, kao što su fakulteti ili studentski domovi”, saopštili su iz SOS telefona.

Zbog toga je, kako ističu iz te NVO, prevencija jako važna kako bi seksualno nasilje bilo na vrijeme prepoznato i zaustavljeno. Problem seksualnog nasilja u Crnoj Gori postoji i pred njim se, kako poručuju iz SOS telefona, ne smiju zatvarati oči niti ćutati. Samo ukoliko se o pomenutom problemu govori isti može biti pobjeđen.

Istraživanja pokazuju, podsjećaju iz SOS telefona, da je u 91 odsto slučajeva žena silovana od njoj poznate i bliske osobe, kao i da na jedan prijavljeni slučaj silovanja ide 20 neprijavljenih.

„Seksualno nasilje se najčešće ne prijavljuje zbog osjećaja stida, osuda okoline i nepovjerenja u institucije“, ističu iz pomenute NVO.

Javna akcija ispred Filozofskog i Filološkog fakulteta, koja je organizovana u okviru projekta “Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja", je četvrta po redu koju je SOS telefon realizovao. Prethodne tri su bile na gradskom trgu, ispred Gimnazije i Srednje stručne škole. U sklopu projekta organizovano je niz tribina i događaja kao što su Dan otvorenih vrata i trening za novinare/ke o etičkom izvještavanju o seksualnom nasilju, a planiran je i monitoring prijavljenih i neprijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nakon čega će biti objavljeni rezultati.

Projekat „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja“ je finansijski podržan od strane Evropske unije, a od maja 2018. godine partnerski ga realizuju SOS telefon Nikšić, Sigurna ženska kuća Podgorica i NVO „Prima“.

Bonus video: