Lampama na Pinama ispisali "Earth"

Gašenje javne rasvjete u vidu talasa, te volonteri koji su imali upaljene pa ugašene telefone / baterijske lampe, snimani su iz drona u cilju izrade kratkog video filma koji će biti promovisan u regionu
753 pregleda 1 komentar(a)
Sa sinoćnje akcije u Tivtu, Foto: Miko Đuričić / Helivideo
Sa sinoćnje akcije u Tivtu, Foto: Miko Đuričić / Helivideo
Ažurirano: 31.03.2019. 15:09h

Najmasovnijom akcijom, uz učešće više od 300 volontera, Tivat je sinoć obilježio globalni događaj „Sat za Planetu“ (Earth Hour) jednočasovnim performansom koji je organizovala Opština u saradnji sa nautičkim naseljem Porto Montenegro, hotelom „Regent“ i brojnim hotelijerima i ugostiteljskim objektima.

Sat za planetu je obilježen na gradskoj rivi Pine gdje su volonteri svih uzrasta napravili ljudsku formaciju u obliku riječi„Earth“ (Zemlja) dok je u okruženju bila ugašena javna rasvjeta i osvjetljenje u ugostiteljskim objektima od lučice Kalimanj do rive Pine, u nautičkom naselju Porto Montenegro i hotelu „Regent“, hotelima „Palma“, „La Roche“, „Astoria“, „Pine“.

Gašenje javne rasvjete u vidu talasa, te volonteri koji su imali upaljene pa ugašene telefone / baterijske lampe, snimani su iz drona u cilju izrade kratkog video filma koji će biti promovisan u regionu – saopšteno je iz Opštine.

Pored hotela u akciji su učestvovali i ugostiteljski objekti: „Volat“, „Mala Barka“, „Sidro“, „Bevanda“, „Contact“, „Sirena“, „Apolon“, „Propela“, „Roma“, „Rivas“, „Markiza“. Muzičku tačku „We are the world“ izvela je mlada talentovana Rezeda Valeeva, uz gitarsku pratnju Alekse Jelića a svi volonteri su bili dio muzičke koreografije uz horsko asistiranje u refrenskim dionicama.

„Uz volontere iz hotelskih i ugostiteljskih objekata, u akciji su učestvovali sportski klubovi (Probasket, Arsenal Petlići), djeca iz vrtića „Bambi“, Učenički parlament i ekološka sekcija SMŠ „Mladost“, OŠ „Drago Milović“ i međunarodnih škola „Knightsbridge“ i „Arcadia Academy“, te zaposleni u Opštini, što je najveći odziv ali i najkompleksnija akcija do sada. Radujemo se daljem i zajedničkom pozicioniranju Tivta kao kvalitetne turističke destinacije sa ekološkim identitetom.“ -saopštila je sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Tatjana Jelić, zahvalivši se svim partnerima i volonterima. Značajnu asistenciju događaju dalo je Komunalno preduzeće Tivat.

Tivat je uvršten i na mapu Svjetskog fonda za zaštitu životne sredine (WWF) kao zvanični učesnik manifestacije „Earth Hour“.

Akcija Sat za planetu Zemlju (Earth Hour) nastala je 2007. godine u australijskom Sidneju kada je 2,2 miliona ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i preduzećima kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu kasnije akcija je postala globalni pokret sa više od 50 miliona u 35 zemalja svijeta koji su se pridružili Satu za planetu Zemlju.

Siniša Luković

Bonus video: