NOVI SISTEM

Nema više ovjeravanja zdravstvenih knjižica

8027 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vijesti
Ilustracija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.04.2019. 12:33h

U Crnoj Gori od danas osiguranici više neće ovjeravati zdravstvene knjižice, već će sistem Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), na osnovu podataka iz Poreske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, vršiti njihovu automatsku ovjeru ili validaciju.

Na isti način, kako se navodi, vršiće se i ukidanje njene validnosti.

"U svim ustanovma u zdravstvenom sistemu uvešće se automatske kontrole validnosti. Osiguranik će u svakom tenutku moći utvrditi status osiguranja, putem novog razvijenog servisa eOsiguranje, na portalu i mobilnim aplikacijama eZdravlje", piše u saopštenju Fonda.

Novi servis omogućivaće uvid u status zdravstvene knjižice (VALIDNA/NEVALIDNA), putem javne mreže, preko računara i pametnih uređaja na portalu eZdravlje i mobilnim aplikacijama.

"Ovo u skladu sa ukidanjem postojećeg načina ovjere zdravstvenih knjižica, kako bi osiguranici mogli provjeriti status osiguranja, odnosno kako bi se izbjegli dalji problemi prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite u sistemu zdravstva, u čijim će se svim djelovima (institucijama i ustanovama), automatski kroz informacioni sistem, provjeravati validnost zdravstvene knjižice", navode iz FZO.

Pristup novom elektronskom servisu moguć je na postojećoj platformi eZdravlje - portalu i mobilnim aplikacijama. Na toj platformi građanima su sada dostupna četiri elektronska servisa. Njima se pristupa tako što se na portalu eZdravlje ili mobilnoj aplikaciji ukuca broj zdravstvene knjižice i posebna šifra koju pacijentu dodjeljuje izabrani doktor.