Kalezić: LGBTIQ zajednica očekuje zakon o životnom partnerstvu

Kalezić je ukazao da je usvajanje tog zakona „pod budnim okom“ više hiljada građana Crne Gore koji pripadaju LGBT zajednici
738 pregleda 1 komentar(a)
Kalezić, Foto: Boris Pejović
Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2019. 14:23h

LGBTIQ zajednica i međunarodna javnost očekuju da će zakon o životnom partnerstvu lica istog pola biti usvojen ove sedmice, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić.

On je u izjavi za PR Centar kazao da odgovornost za usvajanje zakona nije samo na vladajućoj koaliciji, nego i na opoziciji i nezavisnim poslanicima.

Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola na dnevnom je redu sjednice crnogorskog parlamenta koja počinje danas.

„Očekujemo da će Zakon biti usvojen tokom ovog zasijedanja. Politička volja u smislu ovog Zakona što se tiče većine konstituenata vladajuće koalicije i građanskog dijela opozicije je, prema informacijama sa kojima raspolažemo, u ovom trenutku, snažna i nedvosmislena“, naveo je Kalezić.

Kako je rekao, podršku očekuju, prije svega, od svih građansko i demokratski orjentisanih političkih partija, poslanika i poslanica.

„Odgovornost za usvajanje ovog zakona nije samo na vladajućoj koaliciji. Značajna je odgovornost i na opoziciji i nezavisnim poslanicima i očekujemo njihovu nedvosmislenu podršku ovom zakonu“, kazao je Kalezić.

On je ukazao da je usvajanje tog zakona „pod budnim okom“ više hiljada građana Crne Gore koji pripadaju LGBT zajednici.

„Ne sumnjamo u to daparlament ima kapaciteta da u značajnoj mjeri i velikom većinom podrži zakon koji će imati istorijski značaj ne samo po svakodnevni život svih LGBT osoba, nego i po ukupna ljudska prava i demokratizaciju i razvoj naše zemlje, te još jednu stepenicu ka izgradnji demokratskog i građanskog društva“, rekao je Kalezić.

On je dodao da će usvajanje zakona svrstati Crnu Goru među progresivne zemlje na međunarodnom planu.

„Mi, LGBT osobe ćemo usvajanjem ovog Zakona dobiti samo ono što nam kao ljudima pripada i prestati da živimo u našoj zemlji kao manje vrijedni građani koji imaju jednake obaveze ali ne i jednaka prava“, rekao je Kalezić.

Kako je istakao, konačno će prestati kontinuirana obespravljenost sa kojom su suočeni i prestati da žive kao građani drugog reda.

Kalezić je kazao da će usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola omogućiti pripadnicima LGBTIQ zajednici da dostojno žive.

„U ovom trenutku mi nemamo nijedno pravo koje svi ljudi zaslužuju da imaju i moraju imati po osnovu zajedničkog života sa osobom koju vole i sa kojom dijele život. To će se uskoro promijeniti usvajanjem ovog zakona“, dodao je Kalezić.

Eventualno neusvajanje zakona, kako je ocijenio, usporilo bi ukupan proces demokratizacije i evropskih integracija crnogorskog društva i unazadilo koncept ljudskih prava i sloboda.

Prema riječima Kalezića, ukoliko zakon ne bude usvojen, ukupna odgovornost biće na onima koji nisu našli dovoljno odgovornosti prema građanima i minimum demokratskog kapaciteta da podrže zakon

"U tom slučaju to će se neminovno negativno odraziti i na živote svih nas na koje se odnosi zakon i koji predstavljamo glasačko tijelo“, zaključio je Kalezić.

Bonus video: