Radonjić vjeruje Đukanoviću, ne svojim očima

Agencija odbila inicijativu MANS-a za pokretanje postupka protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, jer nije prijavio uvećanje imovine u nikšićkom naselju
14361 pregleda 32 komentar(a)
Dvije kuće nisu prijavljene, a treća se u zvaničnim registrima vodi kao ruševina: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
Dvije kuće nisu prijavljene, a treća se u zvaničnim registrima vodi kao ruševina: Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.04.2019. 15:53h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) odbila je inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za pokretanje postupka protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog neprijavljivanja uvećanje imovine u mjestu Kočani, na teritoriji Nikšića.

Iz Agencije, na čijem čelu je Sreten Radonjić, odgovorili su MANS-u da je inicijativa neosnovana, jer provjerom podataka “nijesu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa”.

“Vijesti” su nedavno objavile da dvije od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanima nijesu prijavljene i da ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, ASK, ali ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam. Objekti, koji nijesu “ruševni”, kako ih je Đukanović prijavio državnim organima, jasno se vide na snimcima iz vazduha koji su dostavljeni “Vijestima”.

Đukanović je nadležnima prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) posjeduje “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Na snimku iz vazduha vidi se da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća. Prvi čovjek države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), pored navodnih ruševina na svojoj parceli sagradio je i manju spratnu kuću od kamena, ali ona nije prijavljena Upravi za nekretnine i ASK.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da onda kada ne mogu da se proglase nenadležnima, ASK i njen direktor Radonjić po svaku cijenu pokušavaju da, i pored očiglednih dokaza, šefa DPS-a oslobode odgovornosti za kršenje zakona.

“Samo Sreten Radonjić ne vidi da se u Kočanima više ne nalaze straćare i ruševine, već gotovo završeni objekti veće kvadrature od one koja je prijavljena. Radonjić vrlo dobro zna da izgradnja tih objekata mora da košta određenu sumu novaca, bez obzira što ih Đukanović nije prijavio katastru. Odgovor ASK-a da sve što je Đukanović prijavio odgovara zvaničnoj dokumentaciji samo pokazuje koliko je površna provjera koju vrši ASK, ali i da su stotine hiljade eura uložene u sistem provjere i obučavanje i opremanje te Agencije zapravo samo novac bačen u vjetar”, poručio je Milovac.

Na porodičnoj imovini, dijelu koji se i dalje vodi na predsjednikovog oca, koji je preminuo 2010, sagrađena je i spratna kuća, ali ni o tom objektu ne postoji evidencija u Upravi za nekretnine. Dodatno, u dijelu imanja koji se graniči sa mini-zaobilaznicom Nikšić, u toku su građevinski radovi. Sva zemlja sa tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića je, kako se to vidi na snimku, ograđena kao cjelina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama.

Snimci sa Google Earth servisa pokazuju i da na spornim parcelama do 2016. godine nije bilo ničeg osim “ruševina raznog objekta“, koje su do tada bile okružene zelenilom. To, kako se navodi u MANS-ovoj inicijativi nadležnima, “implicira da je Đukanović izvodio radove na proširivanju i uvećanju svoje imovine u posljednje tri godine”. Sporni objekti se, kako smo ranije utvrdili, u katastarskim evidencijama ne vode ni na jednog od drugih članova porodice Đukanović.

Agencija ne vjeruje novinarima

Agencija je u odgovoru na inicijativu još spočitala MANS-u da “svoje navode temelji na novinskim članicima, a koji nijesu pravno relevantni dokazi...”.

Đukanović nikada nije negirao pisanje “Vijesti”, dok je premijer Duško Marković nedavno tokom premijerskog sata gotovo potvrdio da su kuće u Kočanima lidera DPS-a.

Na pitanje novinara da li će Vlada povući predlog Zakona o tajnosti podataka, zbog primjedbi javnosti, Marković je pitao “da li u Crnoj Gori ima išta tajno”.

“Ja mislim da nema. Evo istraživački centri “Vijesti” dronovima nam ulaze u spavaće sobe i dvorišta. Nema ništa tajno. Šalu na stranu, registrovao sam snažan prigovor. Taj zakon će sada biti u parlamentarnom odboru i mogu da vas uvjerim da nećemo ići sa usvajanjem zakona dok ne razjasnimo savi prigovor i svaku činjenicu na kojoj se takav prigovor oslanja. Ako se zaista pokaže da su prigovori osnovani zakon ćemo vratiti u ponovnu proceduru i raditi ga ispočetka”, rekao je on.

Bonus video: