Dani Frankofonije u Crnoj Gori: Francuski jezik zapostavljen u školama

“Nijesu opravdani argumenti direktora škola da nema interesa za francuski jezik jer se broj djece koji uče taj jezik u udruženjima i u francuskom Institutu stalno povećava”, tvrdi Čolak Antić
227 pregleda 1 komentar(a)
Svetlana Čolak-Antić, Foto: Privatna arhiva
Svetlana Čolak-Antić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.03.2018. 14:12h

Francuski jezik, kao drugi strani jezik, najmanje je zastupljen u našim osnovnim školama i gimnazijama i primjetna je tendencija smanjenja broja razreda u kojima se izučava, ističe Svetlana Čolak-Antić predsjednica hercegnovske nevladine organizacije "Avenir" od 2006. godine, kada je osnovana, bavi se promocijom francuskog jezika i culture,

Zato sporazum koji su nedavno potpisala Ministarstva prosvjete Crne i Gore I Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove Republike Francuske koji predviđa da će se da će raditi na podizanju svijesti kod učenika i roditelja o značaju izučavanja francuskog jezika, ocjenjuje ohrabrujućim.

Ističe da francuski jezik ima posebno mjesto među radnim jezicima međunarodnih organizacija i Evropske unije sa kojima je Crna Gora počela pregovore o pristupanju.

“To je jedan vrlo kvalitetan, precizan i ohrabrujući bilateralni sporazum kojim je francuskom jeziku data njegova prava vrijednost. Medijski je bio dobro propraćen, no obrazovne ustanove nisu informisane o njemu. Obično se šalje i cirkularno pismo obrazovnim ustanovama , što je ovog puta izostalo”, kaže Čolak Antić.

“Nisu opravdani argumenti direktora škola da nema interesa za francuski jezik jer se broj djece koji uče taj jezik u udruženjima i u francuskom Institutu stalno povećava”, tvrdi Čolak Antić.

Prema njenom iskustvu, interesovanje i sve veće zanimanje za francuski jezik među učenicima postoji, roditelji prepoznaju njegov značaj, ali ne školske ustanove .

“Od roditelja saznajemo da im u osnovnim školama francuski jezik nije ponuđen ni pod razno. Nekada imam osjećaj da je na sceni izvjesna kampanja protiv francuskog jezika i kulture u ovim krajevima”, rezignirano kaže Čolak Antić.

“Prema podacima NTO Francuzi su u Crnoj Gori najbrojniji gosti iz EU, a u strukturi noćenja su na trećem mjestu, poslije onih iz Rusije i Srbije. Na hercegnovskoj rivjeri tri hotela rade sa francuskim turoperatorima, a ima dosta i individualnih turista iz te zemlje . Poslodavci i hoteljeri se stalno obraćaju Aveniru i nude sezonska i podsezonska radna mjesta. Mi smo ovih dana preporučili više naših bivših đaka, a hecegnovski Srednjoškolsi centar uporno odbija da ponudi francuski jezik kao opciju”, ocjenjuje Čolaj Antić i navodi da je u Kotoru još flangrantnija situacija.

„ Na fakultetu za turizam ima samo nekoliko studenata koje uče francuski jezik. Prema podacima TO Kotor, Francuzi koji dolaze u taj grad kruzerima, na trećem su mjestu, poslije Engleza i Rusa.Lani je Kotor posjetilo 42.000 turista iz Francuske, a u tom gradu nema nijedna osnovna škola u kojoj se uči francuski jezik . Posljednje izborno odeljenje u gimnaziji se ove godine ukinulo. Mislim da takva politika ili opredjeljenje školskih ustanova, nije demokratsko, i zatvara mnogim učenicima šanse za zapošljavanjenje I napredovanje u karijeri”, zaključije Čolak Antić.

Avenir

Nakon dugogodisnjeg rada u frankofonim zemljama i u Hrvatskoj, Svetlana Čolak Antić vratila se u rodni Herceg Novi. Prva konstatacija bila je da su francuski jezik I kultura zanemareni na svim nivoima.

Sa grupom entuzijasta prije 12 godina osnovala je nevladinu organizaciju “ Avenir” koja se bavi promocijom francuskog jezika I kulture.

“Vrlo brzo sam shvatila, iako sam čitav radni vijek provela u školskim sistemima raznih zemalja, da se na tom području ne trebam mješati jer ovdje vladaju neka druga, meni nerazumljiva pravila”, primjećuje Čolak Antić.

Od Herceg Novog, do Alžira i Francuske

Svetlana Čolak Antić rodjena je u Herceg Novomm gdje je završila gimnaziju. Psihologiju je diplomirala na Fakultetu u Zagrebu, francuski jezik i civilizaciju na univerzitetu u Ženevi, a specijalističke studije i magisterij iz kliničke psihologije u Lionu i Parizu.

Radila je na raznim projektima u školama u Hrvatskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i u Alžiru. Od 1987 do 2002 godine vodila je pilot projekat Ministarstva prosvjete Francuske: "inkluzija odolescenata devijantnog ponašanja". Radila je i na projektu Evropske zajednice "Youth start"

Bonus video: