Sjećanje na slobodare, graditelje i učitelje Gornje Morače

Obilježen Dan Devete crnogorske brigade, Dan omladinskin radnih akcija i Dan OŠ “Vojin Čepić”
775 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje manifestacije, Foto: Privatna arhiva
Sa današnje manifestacije, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.04.2019. 17:18h

Dan Devete crnogorske brigade, Dan omladinskin radnih akcija i Dan OŠ “Vojin Čepić” obilježeni su danas u gornjomoračkom selu Dragovića Polje. Sa proslave je poručeno da provapriliski dan u tom kraju spaja” energiju slobodara, energiju graditelja i energiju učitelja”.

Zbog toga, kako je kazao predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnjić, obaveza je da “u Crnoj Gori bude više odlučnosti onih iz Devete udarne i više akcijaškog entuzijazma isolidarnosti”.

Istorijsko sjećanje započeto ja na Mioskoj, gdje je položeno cvijeće na spomenik general i narodnom heroju Danilu Jaukoviću. Vojkan Dragović, podsjećajući na Jaukovićevo herojstvo, rekao je da je bio “ neustrašivi borac I partizanski komandant sa čak 14 teških rana”. Gornjomoračani mu ne zaboravljaju i to što je 1969. godine uspio da izdejstvuje gradnju puta do njihovih sela.

Na mjestu gdje je prije 75 godina formirana Deveta crnogorska udarna brigade, sekretar SUBNOR-a Dragan Mitov Djurović podsjetio je na njen ratni put.

“Odavde, pa do Zidanog mosta, borila se za oslobođenje Crne Gore i Jugoslavije. Formirana je iz slobodarske želje naroda, a prvi komandant je bio Vojo Todorović, politički komesar Milosav Koljenšić a načelnik štaba Dušan Dragović. U početku je imala 541 borca a krajem 1944. godine preko 1300 .” rekao je on.

Na sportskom poligonu, ispred OŠ “Vojin Čepić” , predsjednik Opštine Kolašim Milosav Bulatović obećao je podršku lokalne zprave Gornjoj Morači. Najvio je radove na poboljšanju putne infrastrukture,unaprjeđenju turizma ipoljoprivrede.

Trostrukoj svečanosti prisustvovali su Zuvdija Hodžić, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, predstavnici kolašinske i mojkovačke lokalne uprave, delegacije antifašista i veteran, brigadira iz Nikšića, Podgorice, Mojkovca, Kolašina… Najstariji prisutni bili su Ćetko Radonjić sa 92 i Ananije Simonović sa 90 godina.

Crna Gora imala 70.000 brigadira

Na vrijeme kada je biti brigadir bilo razlog za ponos podsjetio je Vojo Milošević, sekretar Udrženja brigadier. On je kazao, da su “ poslije Drugog svjetskog rata, dva milona brigadira nastavili tamo gdje su stali oslobodioci - da grade i obnavljaju porušenu zemlju.

“Među njima je bilo preko 70.000 brigadira iz Crne Gore. Naše brigade bile su uvijek najjaktivnije, sa najviše udarničkih značaka. Gradile su se pruge, magistrale, ali i ljudi. Naš veliki posao je bio i izgradnja Jadranske magistrale od Kolašina do Bijelog Polja 1964. Godine.” podsjetio je Milošević.

Akcijaši veteran su juče došli iz više gradova ali su najbrojniji i najorganizovaniji bili iz Mojkovca. Brigardiri su posadili 50 sadnica voća i predlali ih na čuvanje učenicima i nastavnicima OŠ “Vojin Čepić”.

Trinaest decenija školstva u Gornjoj Morači

Kako je kazao Dragan Kljajić, director OŠ “Vojin Čepić” školstvo u Gornjoj Morači, u proteklih 13 decenija, časno je ispunilo svoju misiju.

“Četvorogodišnje škole u Svrkama, Požnji, Dragovića Polju i Ljevištima objedinjene su i 1960. godine prerase su u osmogodišnju školu koja je dobila ime po heroju Vojinu Čepiću. Do sada je u školi radilo preko 150 prosvjetnih radnika. Nekad je imala i više od 300 učenika, a ove školske godine ih imamo 29 .

Poklone školi su uručili Zuvdija Hodžić i Radoje Baošić ispred FSCG. Rođendanska torta nastavnicima i učenicima te ustanove stigla je iz kolašinske Opštine.

Bonus video: