DPS na DPS: Na proteste sa građanima

Žabljački DPS podržao revolt građana i zatražio obustavu svih planova za gradnju na Crnom jezeru. Turističko udruženje uputilo dopise nadležnim institucijama i najavilo krivične prijave
10146 pregleda 27 komentar(a)
Svakodnevno čuvaju stabla: Dio branitelja, Foto: Privatna arhiva
Svakodnevno čuvaju stabla: Dio branitelja, Foto: Privatna arhiva

Odbornički klub Demokratske partije socijalista Žabljak i Izvršni odbor Opštinskog odbora te partije protiv su gradnje turističkih sadržaja na Crnom jezeru u zoni Nacionalnog parka “Durmitor”, koji su dodijeljeni firmi “Explorer” iza koje je zvanično Luka Bulatović, član kolašinskog DPS-a. Dugogodišnji koordinator DPS-a za Žabljak je savjetnik predsjednika države, Milan Roćen.

Nakon što je svih 15 odbornika DPS-a u petak podržalo proteste građana, juče je i IO OO DPS-a u proširenom sastavu podržao proteste građana, zatražio obustave svih planova za izgradnju i o svom stavu obavijestio centralu. “Na sastanku koji je održan 1. 4. 2019. godine u prostorijama OO DPS Žabljak kojem su prisustvovali članovi IO i kluba odbornika DPS razmatran je materijal za predstojeću Skupštinu lokalnog parlamenta koji je zakazan 4. mart. Postignuta je puna saglasnost oko nastupa odborničkog kluba za sjednicu SO. Na sjednici je razmatrana aktuelna politička situacija u opštini Žabljak koja je nastala nizom dešavanja i okupljanja povod gradnje u okolini Crnog jezera. IO i klub odbornika jednoglasno je podržao opravdani revolt građana Žabljaka i članova DPS i zatražio od nadležnih institucija da pravovremeno reaguju na datu situaciju i obustave sve planove za izgradnju u rejonu Crnog jezera. Zajednički stav je da će članovi IO i kluba odbornika kao i članovi partije zajedno sa građanima Žabljaka učestvovati u svim protestima i okupljanjima ako do njih dođe i ako se nadležne institucije ogluše o apel građana Žabljaka da se sačuvaju prirodne ljepote oko Crnog jezera i NP Durmitor”, saopšteno je iz OO DPS-a Žabljak.

Građanske proteste usmjerene protiv gradnje na Crnom jezeru podržali su i OO Demokratske i Nove srpske demokratije.

Turističko udruženje Žabljak juče je poslalo zahtjev za obustavljanje postupka javnih nabavki, kao i za izvođenje radova na izgradnji nedostajuće infrastrukture od Crnog jezera do hotela „Durmitor“ na Žabljaku.

U dopisu koji je dostavljen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Upravi za javne radove, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Državnoj komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki, Upravi za inspekcijske poslove i Opštini Žabljak, navodi se da se tenderskom dokumentacijom krše zakoni Crne Gore.

“Skrećemo pažnju na clan 16 Zakona o nacionalnim parkovima koji kaže da je u nacionalnim parkovima zabranjeno „krčenje i čista sječa šuma”, navodi se u dopisu. Objašnjavaju da zakon predviđa izuzetke kada je riječ zaštite divlje vrste biljaka, životinja i gljiva i očuvanja prirodnih staništa, sprečavanja ozbiljnih šteta na usjevima, šumama, ribnjacima, vodama, zaštite zdravlja ljudi, sigurnosti i vazdušne sigurnosti i istraživanja i obrazovanja.

“Više je nego jasno da se izuzeci od zabrana sječe šume, a koji su taksativno nabrojeni Zakonom o nacionalnim parkovima, ne odnose na sječu stabala radi izgradnje infrastrukture”, piše u dopisu i podsjeća da je Krivičnim zakonikom zaprijećene kazne od tri mjeseca do tri godine, kao i da je samo ugovaranje posla predstavljalo krivično dijelo. Oni su naglasili da se neće libiti da podnesu krivične prijave protiv svih učesnika takvih radnji. Kroz institut slobodnog pristupa informacijama oni su zatražili uvid u tok cijelog ovog procesa koji se odvijao mimo znanja javnosti. “Za srijedu smo planirali mini performans na Crnom jezeru pod sloganom „Dalje nećeš moći“. Tog dana počeće potpisivanje peticije građana protiv dalje gradnje. U petak je planiran sastanak sa predstavnicima MORT-a, lokalnim zvaničnicima i rukovodstvom Nacionalnog parka „Durmitor“. Sa nama će biti više naučnih radnika iz zemlje i inostranstva koji će prezentovati štetne posljedice ove gradnje po životnu sredinu, turizam i druge sfere života, a u subotu organizujemo protest kod rampe”, kaže Dragićević.

Radulović: Ako građani budu protiv, neće biti bungalova

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da će se bungalovi na Crnom jezeru graditi ako se sa građanima dogovore da je to interes Žabljaka. Ako većina građana bude protiv od toga,on je naveo da će se od tog odustati.

“U petak će Luka Bulatović organizovati prezentaciju projekta. Potpuno smo ubijeđeni da Žabljačani nemaju potpunu informaciju, odnosno ako je informacija ono čime sad raspolažu, onda su na potpuno pogrešnom putu”, kazao je Radulović za TV Vijesti. On je dodao da, po planu, ne smije biti sječe tamo gdje su planirani objekti. “Skidanje sa UNESCO liste je potpuno isključeno, tako da uživajte građani Žabljaka. Razgovaraćemo sa vama tome, pa ako se usaglasimo da je to interes Žabljaka, bice građeno, ako ne, nije to sveto pismo. Mi mislimo da smo napravili dobru stvar za Žabljak”, kazao je Radulović.

Bonus video: