Za peticije građana sada dovoljno tri hiljade potpisa

Građani peticiju mogu podnijeti vrlo jednostavno, u tri koraka, pri čemu se unose lični podaci, naziv i tekst peticije i bira nadležno ministarstvo
791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Crne Gore od danas ponovo mogu podnositi peticije za inicijative iz nadležnosti Vlade, sa prikupljenih tri hiljade, umjesto ranije potrebnih šest hiljada potpisa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), portal „Glas građana e-Peticije“ www.epeticije.gov.me od danas je ponovo aktivan.

Iz tog resora su kazali da su, krajem decembra, prepoznajući značaj građanskih elektronskih inicijativa na državnom nivou, pokrenuli neophodne aktivnosti kako bi se stvorili tehnički uslovi za aktiviranje portala.

„Uzimajući u obzir predloge nevladinih organizacija da se smanji broj glasova za prihvatanje peticije, Vlada je prethodno donijela odluku i smanjila broj potrebnih glasova sa šest hiljada na tri hiljade“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da građani peticiju mogu podnijeti vrlo jednostavno, u tri koraka, pri čemu se unose lični podaci, naziv i tekst peticije i bira nadležno ministarstvo.

„Ukoliko je korisnik ispravno unio svoje podatke, od sistema dobija email sa detaljnim informacijama o peticiji koja je „kandidovana“, kao i informacijama o proceduri koja slijedi u procesu validacije peticije“, kazali su iz Ministarstva.

U cilju efikasnijeg odlučivanja o svim pitanjima od značaja za proces ePeticije, koje građani podnesu preko web portala, u svim ministarstvima su određeni adminstratori Portala.

„Ukoliko peticija ispunjava pravila za podnošenje, ona postaje vidljiva na web portalu ePeticije i postaje otvorena za glasanje“, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, formirana je posebna Komisija koja će razmatrati i odlučivati o pitanjima koja, u postupku obrade podnijetih elektronskih peticija, dostave resorna ministarstva.

Komisiju čine predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade i ministarstava javne uprave i pravde.

Iz MJU su kazali da, u skladu sa Akcionim planom Partnerstva za otvorenu upravu, u ovoj godini planiraju tehničko unaprjeđenje portala, kao i proširenje na jedinice lokalne samouprave, kako bi se na stvorili uslovi za podnošenje svih peticija koje mogu biti predmet interesovanja građana.

Projekat “Glas građana – ePeticije” nastao je 2012. godine sa ciljem povećanja transparentnosti rada Vlade, odnosno realizacije građanskih inicijativa, kroz demokratski model podnošenja elektronskih peticija.

Bonus video: