Bogdanović sa Gremingerom: Značajna podrška OEBS-a u izradi medijskih zakona

Greminger je, navodi se, iskazao zadovoljstvo saradnjom OEBS-a i Ministarstva na aktivnostima reforme medijskog zakonodavstva.
358 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Crna Gora aktivno radi na izradi medijskih zakona, usklađenih sa najvišim evropskim standardima, a podrška OEBS-a je izuzetno značajna, rekao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u razgovoru sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom.

Kako su saopštili iz Ministarstva, na sastanku je razgovarano o reformi medijskog zakonodavstva koja je u toku, kao i o saradnji Ministarstva sa OEBS-a u ovom procesu.

Greminger je, navodi se, iskazao zadovoljstvo saradnjom OEBS-a i Ministarstva na aktivnostima reforme medijskog zakonodavstva.

“OEBS-a će nastaviti da pruža podršku u reformskim procesima, koji za cilj imaju jačanje vladavine prava, promociju i zaštitu ljudskih prava i sloboda”, dodao je Greminger.

Sagovornici su istakli i važnost saradnje u sprječavanja nelegalne trgovine kulturnim dobrima, na osnovu UNESCO Konvencije o sredstvima zabrane i spriječavanja nelegalnog uvoza, izvoza i transfera vlasništva kulturnih dobara iz 1970. godine.

"Ministarstvo kulture je u kontinuitetu posvećeno uređenju sistema zaštite kulturnih dobara, a unapređenje normativnih propisa kojima ćemo spriječiti nelegalnu trgovinu kulturnim dobrima nalazi se visoko na listi naših prioriteta", naveo je Bogdanović.

Greminger i Bogdanović su ocijenili da je Ministarstvo ostvarilo značajan napredak na unapređenju normativnih propisa i obezbjeđivanju njihove pune implementacije, ali i istakli da dvije strane ostaju otvorene za nastavak saradnje u svim daljim aktivnostima.

Bonus video: