Herceg Novi: Obilježen Svjetski dan osoba sa autizmom

Svjetski dan osoba sa autizmom, 2. april obilježava širom svijeta pod sloganom “LightItUpBlue. Međunarodna organizacija “Autism Speaks” (Autizam govori) tokom svake godine poziva organizacije i pojedince s globalnog nivoa da se uključe u kampanju
249 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Novom, Foto: Slavica Kosić
Danas u Novom, Foto: Slavica Kosić

Svjetski dan osoba sa autizmom danas u Herceg Novom obilježila su djeca i omladina iz NVO „Nova šansa u Novom“, OŠ „Ilija Kišić“, Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i Dječjeg doma “Mladost” koji su na trgu Nikole Đurkovića puštali plave balone.

Sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo, je poručila da kao zajednica moramo biti osjetljiviji i osvješćeniji na svakodnevni život osoba sa autizmom i njihovih porodica .

“Učestalost autizma ista je u svim sredinama, bez obzira na rasnu, nacionalnu ili etničku pripadnost, socijalni ili ekonomski status i može se desiti svakoj porodici, a četvorostruko je učestaliji kod dječaka nego kod djevojčica”, navela je Zambelić Pištalo i upozorila na nedostatak obrazovnih profila u srednjim školama koji bi radili sa madima oboljelim od autizma.

U osnovnoj Školi Ilija Kišić u Zelenici prije osam godina otvoreno odjeljenje u kojem se radilo sa djecom autističnog spectra.

“Danas u školi imamo tri grupe djece iz spectra autizma i jednu grupu djece sa lakim i umjerenim intelektualnim smetnjama. U Crnoj Gori postoji sedam škola sa integrisanim odjeljenjima, ali samo OŠ “Ilija Kišić” ima grupe sa autističnom djecom. Djeci savkodnevno pružaju podršku četiri defektologa i četiri asistenta u nastavi”, kazala je Snežana Mirković, direktorica OŠ “Ilija Kišić” .

Defektološkinja, oligofrenološkinja Svetlana Vukašinović, objašnjava da autizam ima tendenciju rasta zadnjih decenija.

“Moramo da naučimo da prihvatamo različitosti jer je bogatstvo življenja, čini mi se, upravo u tome. Autizam je poremećaj koji se javlja u ranom djetinjstvu i traje cijeli život. Očitava se u smetnji u socijalno sferi, komunikaciji, oblicima ponašanja. Mnogo se radi po pitanju rješavanja iz dijela ove problematike, ali nedostaje podrška roditeljima i to je ono čemu ćemo se posvetiti u naredno periodu u ovom gradu", kazala je Vukašinović.

Aleksa Miličković, učenik OŠ “Ilija Kišić” je recitovao dio Drugarske pjesme, Pere Zupca, nakon čega su tačno u 12 sati pušteni plavi baloni u znak podrške osobama sa autizmom.

Svjetski dan osoba sa autizmom, 2. april obilježava širom svijeta pod sloganom “LightItUpBlue. Međunarodna organizacija “Autism Speaks” (Autizam govori) tokom svake godine poziva organizacije i pojedince s globalnog nivoa da se uključe u kampanju.

Bonus video: