Aktivnosti Mitropolije na Prevlaci podržali i Italijani

Iz Mitropolije poručuju da će pokušati da nađu kompromis sa državom
9237 pregleda 25 komentar(a)
Krstionica jutros, Foto: Siniša Luković
Krstionica jutros, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.04.2019. 10:31h

Vjernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske cijelu noć su čuvali malu krstionicu na obali u kompleksu manastira Svetog Arhanđela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, a koju je prethodno u utorak u zoru, bezuspješno pokušala da zauzme crnogorska policija kako bi sprovela u djelo rješenje građevinske inspekcije o rušenju tog bespravno podignutog objekta.

Vjernici iz čitave Crne Gore, ali i iz Srbije i BiH počeli su da dolaze na Prevlaku i "volontiraju" u čuvanju krstionice, odazivajuči se na poziv Bratsva manastira Svetog Arhangela Mihaila za pomoć.

Iz Mitropolije su i danas ponovili da neće dozvoliti rušenje tog objekta, već će pokušati da sa državom nađu kompromis kako bi se on sačuvao.

Iz Odbora za obnovu tog manastira danas su saopštili da su pripadnici policijskih snaga sa kopna i sa mora, prethodne večeri “pokupali da sruše crkvicu posvećenu Svetom Lovćenskom tajnovidcu Petru II Petroviću Njegošu” i istakli da je taj “nemio događaj unio nemir u srca vjerujućeg naroda", posebno onih koji su bili prisutni na noćnoj službi u krstionici.

“U slučaju da se ostvario naum nalogodavaca ovog desanta na goloruki narod čije je jedino oružje bilo ljubav i vjera, svi bi bili gubitnici. Sa nadom i ljubavlju zbog toga, pozivamo predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića da kao premijer svih građana, izađe u susret našim molitvama i omogući vjernom narodu da se bez straha moli u Prevlačkoj svetinji," saopštio je sekretar Odbora za obnovu manastira, protojerej Mijajlo Backović.

Podršku obnoviteljima ovog srednjevjekovnog manastora je izrazila i Vlada italijanske pokrajine Veneto, ističući da je Miholjska Prevlaka “značajan spomenik hrišćanske kulture ne samo za Crnu Goru, već i za Mediteran i Evropu.”

“Kao što je poznato, u Boki kotorskoj je vladala u određenom istorijskom kontekstu i Mletačka Republika čiji smo naslednici mi iz Regije Veneto. U 15. vijeku manastir Svetih Arhangela u vrijeme naše vladavine u Boki kotorskoj doživio je rušenje i uništenje pravoslavnog monaškog bratstva - 72 monaha koji su na tom prostoru naslijedili monaški red Svetog Benedikta Nursijskog. Time je načinjena nemjerljiva šteta ne samo Pravoslavlju Slovenskog Juga već cjelokupnom hrišćanstvu. Zbog toga osuđujemo svaki akt rušenja hramova i agresije prema hrišćanima. Vijest o namjeri državnih organa Crne Gore da uklone malu krstionicu na Miholjskoj Prevlaci nas je zabrinula jer smatramo da će to pogoršati odnose između države i Crkve u vašoj državi," poručio je u dopisu crnogorskim vlastima regionalni sekretar Veneta, Stefano Valdegmberi.

Situacija u i oko manastira je inače, danas bila mirna, a policije nije bilo nigdje u blizini Prevlake.

Pravni zastupnik manastira Svetog Arhangela Mihaila, Dejan Vukšić, najavio je da će do kraja dana predati krivičnu prijavu protiv odgovornih u državi zbog povrede načina vođenja upravnog postupka u vezi rješenja statusa objekta krstionice, odnosno zbog preksinoćne akcije policije koja je pokušala da zauzme krstionicu i prije nego što je izvršna služba Građevinske inspekcije uopšte probala da na licu mjesta sprovede rješenje o rušenju.

Italijani dali punu podršku Mitropoliji

U pismu crnogorskim vlastima, predstanici Regije Veneto ponovili su da su oni već dali “punu podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u obnovi manastira Svetog Arhangela Mihaila”, a oko koje se inače, takođe prethodnih mjeseci povremeno polemika u dijelu crnogorske javnosti.

“U tom cilju smo angažovali eksperta Nikolu Papa Đardino, koji kao savjetnik, učestvuje u proceduri dobijanja konzervatorskih uslova kako bi bili ispoštovani svi zakonski preduslovi.

Nastavićemo da dajemo podršku obnovi ove svetinje ne samo zbog činjenice da je za naše vrijeme srušena, nego zbog potrebe zajedništva i svehrišćanskog saveza. Vlada Regije Veneto daje punu podršku Upravi manastira Svetog Arhangela Mihaila i Mitropolije i nadamo se da će državni organi u Crnoj Gori imati poseban senzibilitet za ovo osjetljivo pitanje koje može ozbiljno narušiti odnose sa hrišćanima", zaključuje se u dopisu iz Venecije.

Bonus video: