Gutić: Radovi u koritu Tare proizvode kratkotrajne efekte

U parlamentu je danas održano konsultativno saslušanje o trenutnom stanju segmenata životne sredine rijeke Tare
1271 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2019. 13:47h

Radovi u koritu rijeke Tare, tokom izgradnje autoputa, proizvode privremene i kratkotrajne efekte i projektom regulacije korito će biti vraćeno u prvobitno stanje, rekao je direktor Uprave za vode, Damir Gutić.

U parlamentu je danas održano konsultativno saslušanje o trenutnom stanju segmenata životne sredine rijeke Tare.

Sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, prisustvovali su predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i nevladinih organizacija Ozon i Breznica.

Generalna direkotrica direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, kazala je da je zbog kompleksnosti projekta uspostavljen snažan mehanizam nad radovima na autoputu.

Kako je navela, uvijek postoji neposredna opasnost štete za životnu sredinu pa je neophodna stalna pozornost nadležnih organa na svim nivoima.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u junu 2017. godine izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju mostova Tara 1 i Tara 2.

„Radovi na izgradnji autoputa Bar – Bolajre, dionice Uvac - Mateševo ne izvode se u centralnom dijelu rijeke Tare već tranzicionoj zoni“, rekla je Vojinović i dodala da je zaštićeni dio kanjona daleko od dionica autoputa.

Vojinović je kazala da se, nezavisno od izgradnje autoputa, izvodno i nizvodno izvode radovi na regulaciji rijeke Tare u saradnji sa Upravom za vode.

Prema njenim riječima, od početka realizacije projekta ekološka i vodoprivredna inspekcije su vršile pojačani nadzor.

„Ekološka inspekcija je izvršila više od 60 nadzora, a italijansko-francuski konzorcijum izrekao više od 100 mjera i smjernice, odnosno opomenuo izvođače radova“, saopštila je Vojinović.

Generalna direktorica Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, Rina Ivančević, kazala je da su građevinski i ostali radovi na autoputu u skladu sa glavnim projektom i tehničkom dokumentacijom koja je sastavni dio građevinske dozvole.

„Do sada nijesmo imali odstupanja od glavnog revidovanog projekta“, rekla je ona.

Direktor Uprave za vode, Damir Gutić, rekao je da je tokom izgradenje autoputa ispoštovana zakonska legislativa koja tretira oblast voda u Crnoj Gori.

„Zanemaruje se činjenica da radovi u koritu rijeke Tare proizvode privremene i kratkotrajne efekte i da će u skaldu sa projektom regulacije korito biti vraćeno u prvobitno stanje“, rekao je Gutić.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu Momčilo Blagojević kazao je da na Tari imaju tri monitoring stanice podzemnih voda, ali i postoje za površinske vode, a postavljaju žičaru za praćenje poplava.

On je kazao da je Tara rijeka bujičnog karaktera koja devastira svoje okruženje, ugrožavaju i živote ljudi i da su obavezni da regulišu rijeku i saniraju bilo kakve prirodne katastrofe.

„U narednom periodu pokušaćemo da odradimo projekat regulacije rijeke Tatre u smislu zaštite od poplava i uređenja korita“, saopštio je Blagojević.

Izvršni direktor ekološkog pokreta Ozon, Aleksandar Perović, rekao da su više puta obilazili dionicu puta Smokavac - Mateševo i da imaju analize sa argumentima, i da je loše stanje korita rijeke Tare.

„Ko god je prošao tu dionicu mogao je svojim očima da se uvjeri da je svaka privremena lokalica za odlaganje građevisnkogotpad otvrorena, nije u skladu sa zakonom, nije obezbijeđenja, da je otvorena za svakog, voze se terenska vozila bez registracija“, kazao je Perović.

On je saopštio da je tokom nekih građevinskih radova počinjeno više ekoloških šteta i da je primijetno da se različite vrste otpada kasnije odlaže u vodotoke koji se ulivaju u Taru.

Prema riječima Perovića, postoji bojazan da će, nakon završetka prioritetne dionice, ogromna količina otpada biti iskorišćena za neke nasipe.

Komentarišući inspekcijske nadzore, Perović je rekao da su one ograničene ljudstvom i pitao koliko su inspekcije samo inicijativno izlazile na teren, a koliko po prijavama nevladinih orgbaizacija, i istakao da je da je važno znati koliko su uložile kaznenih mjera.

On je podsjetio na izjavu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića, da će na Tari „ostati neki ožiljci“.

„Ne znam koji su ožiljci privremeni, oni uvijek ostanu i smanjuju nečiju vrijednost“, rekao je Perović.

Direktor nevladine organizacije Breznica, Milorad Mitrović, kazao je da neprisustvovanje ministara održivog razvoja i turizma i poljoprivrede sjednici Odbora pokazuje njihovu odgovornost prema nevladinom sektoru i građanima Crne Gore.

On je kazao da je zabrinut za Taru i da u nekim segmentima neće moći biti popravke stanja.

Prema riječima Mitrovića, regulacija Tare biće površna i nikada se neće vratiti u pređašnje ili bolje stanje.

On je smatra da je trebalo pomjeriti trasu autoputa i izbjeći devastaciju Tare.

„Nego ćemo sada, nakon ulaganja novca građana, morati da uložimo još toliko kako bi nešto popravljali“, dodao je Mitrović.

Vojinović je kazala da su nalazi Prirodno-matematičkog fakulteta o biodiverzitetu Tare pokazali da je došlo do promjena u živom svijetu rijeke i navela da je riječ o privremenim uticajima, koji potiču od radova.

„Promjena sastava živog svijeta ne može se skroz pripisati izvođenju radova na autoputu, već uzeti u obzir kumulativne uticaje kao šo su poljoptivreda, šume, topljenje snijega“, navela je Vojinović.

Predsjednik Odbora, Petar Ivanović, rekao je da projekat izgradnje autoputa veoma značajan za ubrzanje razvoja Crne Gore.

„Zajednički rad, u kojem parlament može imati udio, može biti doba put ka bržem rješavanju problema“, naveo je Ivanovići i dodao da posebnu ulogu mogu imati NVO i mediji.

Poslanik, Predrag Sekulić, kazao je da je zajednički zadatak svih da šteta koja se pravi izgradnjom velikih infrastrukturnih objekata bude svedena na najmanju moguću mjeru.

Bonus video: