FOTO Tivatski vatrogasci i spasioci na vježbi pokazali spremnost za sezonu

U vježbi je učestvovalo tridesetak vatrogasaca i spasilaca iz SZS Tivat, DVD Krtoli, Dobrovoljnog vatrogasvog voda Tivat, te Porto Montenegra sa tri specijalna porotivpožarna vozila, vatrogasnim brodom "Jovana" i dva brza intervnestna glisera
943 pregleda 0 komentar(a)
Vatrogasna i interventna plovila, Foto: Siniša Luković
Vatrogasna i interventna plovila, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.04.2019. 14:23h

Na poligonu u Petrovićima kod Tivta danas je održana zajednička vježba Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat, Dobrovoljmog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, interventne službe Porto Montenegra i javnih preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija Tivat, kako bi se provjerio lanac zadužen za djelovanje u incidentnim situacijama u tom gradu.

U vježbi je učestvovalo tridesetak vatrogasaca i spasilaca iz SZS Tivat, DVD Krtoli, Dobrovoljnog vatrogasvog voda Tivat, te Porto Montenegra sa tri specijalna porotivpožarna vozila, vatrogasnim brodom "Jovana" i dva brza intervnestna glisera, a vježbu su posmatrali direktori Vodovoda i Komunalnog Vlado Đukić i Alen Krivokapić i potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar.

Na posebno urređenom poligonu za uvježbavanje intervencija u zatvorenom prostoru i savladaivanje prereka, koji je napravljen u jendom od starih vojnih skladišta u Petrovićima, simulirano je gašenje požara u zadimljenoj prostoriji uz upotrebu izloacionih aparata i rad šestočlane ekipe vatrogasavca u usklovima skoro nulte vidljivosti. Sledeća sekvenca vježbe bila je gašenje zapaljenog krova objekta istovremenom akcijom iz unutrašnjosti zgrade i sa krova, a potom je ekipa uvježbavala intervenciju na gašenju požara na zapaljenom automobilu upotrebom najsavremenijeg CAFS sistema za gašenje pjenom. Završna sekvemca vježbe bila je gašenje zapaljenog objekta na obali, simultanim dejstvom vatrogasnih plovila sa mora i kopnene ekipe.

Načelnik SZS Tivat Zoran Barbić kazao je da je ovo bila posljednja veća provjera sistema zaštite i spašavanja Tivta pred nastupajuću ljetnju turističku i požarnu sezonu i njegovog sadejstva sa ekipama Komunalnog i Vodovoda koje mu pružaju logistiku u slučaju nezgoda većeg obima, a kakav je bio nedavni veliki požar na deponiji sekundarnih sirovina u blizini tivatskog Aerodroma. Barbić je naveo da će SZS Tivat do kraja mjeseca dobiti i polovno specijalno vozilo za intervencije na visokim objektima – tzv. hidrauličnu spasilačku korpu vrijedno 100.000 eura, pa slijedi obuka ljudstva za korišćenje te opreme i intervencije na visini. Slijedi i isporuka nove potrošne opreme, te setova novih zaštitnih kaciga za tehničke i intervencije u gašenju šumskih požara, a koje će dobiri kompletan sastav SZS i DVD Krtoli, dok će SZS dobiti i posebna demontažna nosila za transport povrijeđenih i dvije specijalne vatrogasne lampe od producenata nedavno u Tivtu snimanog filma „Minamata“, u znak zahvalnosti za uspješnu saradnju.

„I ova vježba je pokazala spremnost naših momaka iz SZS, DVD i DVV koji su sjajno opremljeni i dobro obučeni. Vježba je bila veoma uspješna i drago mi je da sve ove institucije i javna preduzeća Opštine Tivat odlično i veoma koordinirano sarađuju u sistemu odgovora na incidentne situacije.“- kazao je potpredsjednik Opštine Dejan Maslovar koji je u lokalnoj upravi Tivta zadužen za sistem javne sigurnosti.

Galerija

Bonus video: