Sadili šljive pored puta i poslali poruku nadležnima: Vrijeme je da se okrenete Župi

Župljani traže da se sva koncesiona sredstva opredijele za potrebe njihove MZ, da se odmah raspiše tender za rekonstrukciju prve dionica puta u dužini od šest kilometara, da se krene u izradu projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo
1585 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2019. 16:46h

Simboličnim performansom rekonstrukcije glavne saobraćajnice u nikšićkoj Župi mještani toga kraja su još jednom poslali poruku nadležnima da je krajnje vrijeme da se okrenu ka Mjesnoj zajednice koja je, kako rekoše, toliko toga dala državi.

„Kad neće nadležne institucije da mi mještani krenemo sa rekonstrukcijom. Kao što vidite na ovom bilbordu posmatrači u ovim poslovima su Vlada, firma Uniprom metali i Opština Nikšić. Ovo okupljanje je ironija, sarkazam zbog odnosa prema MZ Župa, imajući u vidu sve ove decenije unazad i da je iz Župe izvezeno preko 40 miliona tona rude. Ako država i državne institucije ne vide da treba u ovo mjesto uložiti onda očigledno nijesmo na istim talasnim dužinama i očigledno da ne mislimo dobro ruralnim područjima“, kazao je predsjednik MZ, Dragoljub Radulović.

Grupa mještana se sa krampama i lopatama okupila u Liveroviće, na mjestu koje prijeti da se obruši i pored puta simbolično su zasadili šljivu koju su, umjesto vodom, zalili rakijom.

“Kakvo je stanje puta u vrlo bliskoj budućnosti moraćemo da zaboravimo auta i kupimo konje pa kada naiđemo s konjima i krenemo dalje u svijet da uberemo koju šljivu i otremo usta“, ironičan je bio Radulović.

Podsjetio je da su na nedavno održanom protest iznijeli zahtjeve za čije ispunjenje traže garanciju Vlade. Župljani traže da se sva koncesiona sredstva opredijele za potrebe njihove MZ, da se odmah raspiše tender za rekonstrukciju prve dionica puta u dužini od šest kilometara, da se krene u izradu projekta preostale dionice glavne saobraćajnice do sela Morakovo, uključujući i pješačku stazu od kuće Ivanovića do Kamenog krsta, da se riješi problem urednog vodosnabdjevanja za sva župska domaćinstva, uradi skromna sportska sala, obezbijedi travnati fudbalski teren, završi započeti sportski teren u selu Zagrad, da se nastavi postavljanje rasvjete za sela Bjeloševina i Morakovo kao i da se realizuje obećanje za postavljanje iste u Starom Selu.

„Što se tiče naših zahtjeva niko se nije oglasio liše Ministarstva sporta sa kojim smo imali korektan razgovor i sa kojim će ići neka korektna priča u cilju rješavanja dva od devet zahtjeva. Potpredsjednik Opštine je bio jasan da opština nema sredstava bez za ta dva kilometra. Imajući u vidu u kakvoj je situaciji Opština Nikšić i razumljivo je. Zato se i obraćamo Vladi“, kazao je predsjednik MZ.

Iz Ministarstva sporta su im obećali da će u dvorištu škole „Dušan Bojović“ u Mioljem Polju izgraditi fudbalski teren, a što se sportske sale tiče da u pomenuti problem moraju uključiti Ministarstvo prosvjete, a da će oni pomoći u tim aktivnostima, kao i mjesna zajednica.

Novo okupljanje Župljana zakazano je za nedjelju, 7.april, kada će blokirati teretni saobraćaj glavnom župskom saobraćajnicom.

„Kao što vidimo državne insitucije nemaju sluha za naše probleme i očigledno je da mi mještani moramo krenuti radikalizovanim mjerama, a ta prva mjera je 7.april kada ćemo svi na ovu džadu izaći i blokirati teretni saobraćaj koji ide kroz Župu jer izgleda jedino na takav način možemo skrenuti pažnju na probleme kojima smo izloženi“, poručio je Radulović.

Iz Opštine su kazali da će uskoro raspisati tender za rekonstrukciju šest kilometara puta, ali da će ove godine završiti samo dva kilometra, jer za više nemaju novca.

Bonus video: